image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu / Jurnal.md

Replica lui Chicu pentru un primar revoltat de cedările Chişinăului față de Tiraspol: „Comportamentul autorităţilor e cum e”

Primarul de Hagimus, Căuşeni, Anatol Iepure, prezent la întâlnirea primarilor cu prim-ministrul Ion Chicu, care a avut loc miercuri, 22 ianuarie, la Palatul Republicii, s-a arătat revoltat de cedările pe care le face Chişinăul, în raport cu autorităţile de la Tiraspol, fără să ceară în schimb respectarea drepturilor propriilor cetăţeni.

Mai mult, el a amintit şi s-a arătat nemulţumit că preşedintele Igor Dodon a depus flori, împreună cu șeful regimului separatist de la Tiraspol, la monumentul cazacilor de la Bender, care în 1992 au tras în polițiștii moldoveni.

Avem o problemă pe care acum o simţim noi, iar mâine o veţi simţi şi Dvs. Domnii de la Tiraspol v-au arătat cine sunt ei. Ne-au interzis să călătorim cu automobile cu numerele noastre prin Transnistria. Noi le permitem şi celor cu buletine şi celor care nu le au şi ne urăsc să circule pe teritoriul nostru, să-şi facă interesele. Trec cu orice transport, cu orice încărcătură. Noi suntem primiţi dincolo doar ca turişti. De ce drapelul nostru nu figurează la discuţiile pe care le are Guvernul cu cei de la Tiraspol? Nu mai spun nimic de florile depuse la monumentul lor de către organele de conducere a ţării noastre...”, a rostit cu năduf primarul.

Anatol Iepure a precizat că din 2000 până în 2019 li s-a permis să circule prin Transnistria cu încărcături de până la 100 de kg. Locuitorii din Hagimus, o localitate din suburbia orașului Tighina, îşi duc marfa la piaţa din acest oraş. Începând cu 1 ianuarie curent, autorităţile de la Tiraspol au introdus o nouă restricţie - oamenii nu au dreptul să să deplaseze cu pachete ori cu marfă care ar depăşi 10 kg pe teritoriul ocupat de autorităţile de la Tiraspol.

Accesul nostru liber în această regiune este limitat, umblăm ca fugarii. Pe internet şi în presa lor au anunţat că nu avem voie să le trecem aşa-numitul hotar cu mai mult de 10 kg şi încă trebuie să demonstrăm că cele 10 kg sunt pentru propriul consum”, a precizat primarul.

Acesta a mai spus că 90% din locuitorii din sat se întreţin din agricultură şi din vânzarea propriei producţii la piaţă. Anterior de la Guvern li s-a cerut o listă cu numele şi semnătura oamenilor care se confruntă cu această problemă.

Oamenii n-au vrut să semneze această listă, pentru că nu ştiu cum se face, dar astfel de documente ajung mai întâi la cei din Tiraspol, apoi la cei din Bratislava”, a conchis primarul.

În replică, premierul Ion Chicu i-a propus să aibă o întâlnire între patru ochi la care să discute problema respectivă.

Avem problema asta de vreo 30 de ani deja. Trebuie să o administrăm inteligent. Comportamentul autorităţilor este cum este. Noi trebuie să găsim soluţia cu partenerii OSCE. Nicio confruntare nu o să ducă la rezultatul pe care îl urmărim”, i-a răspuns Chicu de la tribună.

Solicitat de Jurnal md, Anatol Iepure a spus că a ţinut să le amintească autorităţilor de florile depuse de Dodon în 2017 la monumentul cazacilor din motiv că acesta a fost „un gest revoltător şi ruşinos pe care nu-l poate da uitării”.

Nu-mi place ce a făcut. Eu vreau să mă mândresc cu preşedintele care ar trebui să-mi reprezinte ţara, nu să-mi fie ruşine. Am fost comandant al unui batalion de 300 de soldaţi. Am luptat pe platoul Chiţcani-Bender. Ştiu cât au avut de suferit oamenii noştri şi cât mai suferă...”, ne-a spus primarul de Hagimus.

Opinia expusă în cadrul întâlnirii primarilor nu a rămas fără replică. „După eveniment mi s-a spus că nu trebuia să trec bariera”, mai spune Anatol Iepure.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: