image
Sursa foto: euractiv.com

Joseph Daul, în vizită la Chișinău: „În Franța niciun președinte nu a scăpat de justiție, la asta trebuie să ajungeți”

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, cel mai mare şi cel mai influent partid de centru-dreapta la nivel, se află astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Acesta a fost primit la Guvern de către prim-ministrul Maia Sandu. Cei doi oficiali au avut o întrevedere, iar ulterior au susținut o conferință de presă.

Premierul Maia Sandu a ținut să-i mulțumează liderului PPE pentru sprijinul constant și consecvent acordat Republicii Moldova.

„Ne-ați sprijinit când lucrurile erau foarte proaste, când multă lume la Bruxelles se întreba dacă mai poate fi restaurată democrația. Ne-ați fost alături, ne-ați încurajat, iar cetățenii RM au continuat să lupte pentru democație și iată schimbarea a venit”, a declarat Maia Sandu.

„E prima parte a schimbării, pentru că de acum încolo avem foarte mult de lucru. Există foarte multă rezistență, pentru că ani de zile lucrurile nu s-au făcut bine. Unele probleme au fost ținute sub preț de regimul oligarhic”, a adăugat șefa Guvernului.

La rândul său, Joseph Daul a menționat că prioritară pentru coaliția de guvernare trebuie să fie reformarea sectorului justiției.

„Mâine îi voi spune asta președintelui, precum și președintelui Parlamentului că angajamentele trebuie realizate, iar cele prioritare sunt cele din justiție. Încă nu suntem siguri că există un consens cu socialiștii. De la nivelul Parlamentului European vom urmări dacă schimbările din acest domeniu se realizează. Societatea civilă trebuie să susțină Guvernul. Știți mai bine ce se corupția, cum s-a instalat. Dacă veți reuși, Moldova și cetățenii ei vor trăi bine”, a menționat liderul Partidului Popular European.

În timpul conferinței de presă, unul dintre jurnaliști l-a întrebat dacă este adevărat că ar fi primit cadouri din partea lui Vladimir Filat pe vremea când era președinte al PLDM.

„Când partidul său era membru al PPE, Filat nu făcea decât să-și plătească cotizațiile ca orice alt partid membru al PPE. Dacă ați fi în Franța, aș depune o plângere împotriva dvs. Unde sunt dovezile? Este o minciună. Într-o justiție care funcționează bine aș depune îndată o plângere”, a menționat Joseph Daul.

Joseph Daul a vorbit despre modul în care funcționează justiția din Franța, oferind drept exemplu cazul fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy, care a ajuns în atenția anchetatorilor.

„În Franța niciun președinte nu a scăpat de justițe. La asta trebuie să ajungeți”, a concluzionat președintele PPE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: