Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Tot mai mulți cetățeni RM pledează pentru integrarea în UE; Scade numărul celor care aleg Uniunea Euroasiatică // SONDAJ

Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova pledează pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce tendința de aderare la Uniunea Euroasiatică este în descreștere. Asta arată Barometrul post-electoral realizat de iData.

Astfel, 71,6% din participanții la sondaj s-au declarat PRO aderare la Uniunea Europeană, iar pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică - 37,5%.

A crescut și procentajul cetățenilor care pledează pentru unirea cu România - 41,2% pro, față de 40,4% din Barometrul electoral al lunii iunie - sau pentru aderarea la NATO - 27,7%.

Mai puțini cetățeni își doresc refacerea URSS (20,4%) și recunoașterea independenței regiunii transnistrene (25,3%). Totodată, 48,1% își doresc ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente.

„Prin urmare, conform studiului, majoritatea cetățenilor au opțiuni vectoriale pro-vest și tot mai puțini își doresc consolidarea relațiilor cu estul”, comentează autorii sondajului.

sondajsondaj

Pentru prima dată de când au loc cercetări sociologice, mai mult de jumătate din respondenți (52,4%) consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă. Pe de altă parte, 36,4% din total consideră că lucrurile merg spre o direcție greșită.

La 10 zile după alegeri, fiind întrebați dacă duminica viitoare se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate, din total respondenți, 37,6% respondenți ar vota Partidul Acțiune și Solidaritate; 21,3% - Blocul Socialiștilor și Comuniștilor; 5,8% - Partidul Politic Șor.

Ar acumula mai puțin decât pragul electoral următoarele partide: Partidul Nostru - 3,1%; Platforma Demnitate și Adevăr - 2,8%; PACE - 1%; AUR Moldova - 0,6%; Partidul Unității Naționale - 0,4%, Partidul Democrat, Partidul Democrația Acasă și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei - câte 0,2%, respectiv Partidul Politic Congresul Civic și Partidul Politic Puterea Oamenilor - câte 0,1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 21-28 iulie. Au participat 1065 de respondenți din 400 de localități din toate regiunile țării, inclusiv din stânga Nistrului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: