image
Sursa foto: Jurnal.md

Dosarul Brăguță bate pasul pe loc: Doi inculpați invocă motive de boală

Examinarea imaginilor video din izolatorul, unde a fost ținut Andrei Brăguță, a fost oprită. Ședința închisă în dosarul celor 13 polițiști cercetați penal, care a început săptămâna trecută, a fost amânată astăzi din cauza a doi inculpați, care invocă motive de boală. Instanța a cerut certificatele medicale pentru confirmare.

Avocatul părții vătămate Vadim Vieru face trimitere la apărătorul unuia dintre inculpați, care afirmă că cei doi ar fi fost implicați într-un accident rutier.

Un alt dosar, în care patru foști colegi de celulă sunt învinuiți că l-au torturat pe Brăguță, iar trei polițiști sunt acuzați că nu au intervenit pentru a opri bătaia, bate pasul pe loc. Nici cea de-a cincea ședință programată nu a avut loc.

La procesul de sâmbătă urma să fie escortat un deținut de la Penitenciarul Nr.13, însă acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât inculpatul a fost transferat la un penitenciar din Cahul, unde pe rol se află un alt dosar. Asta deși era indicația președintelui instanței din centru ca acesta să fie menținut în Chișinău pentru a-l transfera în judecată pe acest dosar.

Prin urmare, completul de judecată i-a pedepsit pe șeful Penitenciarului Nr.13, Igor Pântea, și pe șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan, cu câte o amendă de 1500 de lei pentru nesupunere.

Totuși, la începutul ședinței procurorul a solicitat prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu în privința a doi co-deținuți, iar demersurile respective au fost admise. Tot în acest caz, alți doi foști colegi de celulă cu Brăguţă sunt cercetați în stare de arest. Toți patru sunt învinuiți că l-au torturat pe tânărul care a murit în detenție, în luna august 2017. Iar trei polițiști sunt în arest la domiciliu, fiind acuzați că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă.

Alți 13 angajați ai Izolatorului de Detenție Provizorie al Direcției de Poliție Chișinău sunt învinuiți de tratament inuman și degradant, deoarece contrar obligațiilor de serviciu nu ar fi intervenit și l-ar fi lăsat pe Andrei Brăguţă să doarmă pe beton.

Totodată, au fost iniţiate cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale. Inculpaţii riscă până la opt ani închisoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: