image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Guvernul a aprobat acordurile privind creditele din partea FMI și a Federației Ruse

Cabinetul de Miniștri a aprobat acordurile privind creditele din partea FMI și a Federației Ruse, care vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar.

În cazul FMI, este vorba de un credit de urgență în valoare de circa 235 de milioane de dolari. Totodată, țara noastră va împrumuta 200 de milioane de euro din partea Rusiei.

Din suma împrumutată de la FMI, 156 de milioane de dolari reprezintă asistența financiară prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă care se acordă în condițiile ratei anuale de plată a dobânzii de 1,5%.

Perioada de grație este de peste 3 ani, iar termenul de rambursare este de până la cinci ani.

Acordul prevede și un comision de 0,5% din suma împrumutului, adică 780 de mii de dolari.

Al doilea împrumut, de 78 de milioane de dolari, care reprezintă mecanismul de creditare rapidă, este oferită la o ratâ a dobânzii de 0%, perioada de grație de 5 ani și jumătate, iar termenul de rambursare este de 4 ani și jumătate.

Debursarea împrumutului rusesc va avea loc în două tranșe. Prima tranșă de 100 de milioane de euro va fi transmisă țării noastre nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, va ajunge pe conturi nu mai târziu de 31 octombrie.

„Acest acord nu prevede condiționarea pentru RM activități speciale care depășesc cadrul legal al RM. Acest acord nu prevede niciun comision de nedebursare a mijloacelor bănești și posibilitatea de a rambursa împrumutul în orice moment”, a comentat ministrul Finanțelor.

Pentru acest împrumut, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, iar perioada de grație este de un an.

Rambursarea plății principalului, dar și a dobânzii este semianuală, la 15 martie și la 15 septembrie.

În caz de neachitare în termen, dobânda care va fi achitată pentru plățile întârziate va fi de 3%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: