image
Sursa foto: politico.eu

Reacție de la Bruxelles: „O zi istorică pentru RM; Guvernul asumat de ACUM - piatră de hotar la recuperarea democrației”

Ziua de astăzi este una istorică pentru Republica Moldova, se spune într-un mesaj al lui Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, cel mai mare şi cel mai influent partid de centru-dreapta la nivel european. „Guvernul condus de ACUM din Moldova este o piatră de hotar istorică pentru redresarea democrației moldovenești”, afirmă oficialul european.

„Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi. Astăzi, Moldova are un guvern condus de ACUM, ales în mod democratic. Azi este ziua în care Moldova începe să se transforme dintr-un stat capturat într-o democrație recuperatoare. să-i felicităm din toată inima pe blocul ACUM și liderii săi, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru realizarea unei sarcini insurmontabile de formare a unui guvern și evitarea alegerilor anticipate. În pofida provocărilor și obstacolelor incomprehensibile organizate de Vladimir Plahotniuc pentru a face ACUM și PSRM să eșueze, democrația a prevalat. Aș dori să îl felicit pe Maia Sandu pentru numirea sa în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Am fost întotdeauna impresionat de curajul ei de a lupta împotriva controlului oligarhic și de determinarea ei de a aduce poporului său democrație și prosperitate. Aș dori, de asemenea, să îl felicit pe Andrei Nastase pentru numirea sa în funcția de viceprim-ministru. El a fost o forță puternică împotriva unei Moldove autocratice și angajamentul său de a aduce schimbări a fost incontestabil”, a declarat Joseph Daul.

Un guvern condus de ACUM este o realizare majoră pentru partidele membre ale PPE, dar și pentru toți moldovenii care au votat pentru schimbare - o schimbare pe care Partidul Democrat nu este pregătit să o accepte, se mai spune în declarația PPE.

„Ei încearcă cu disperare să submineze Guvernul și Parlamentul ales legitim și democratic prin intermediul instituțiilor de stat pe care le controlează. Este revoltător să vezi cum judecătorii Curții Constituționale urmăresc ordinele lui Vladimir Plahotniuc în Constituției Republicii Moldova. În toate democrațiile, Constituția este legea supremă care va prevala peste toate interpretările și sper că acest lucru va fi și în cazul RM”, se mai spune în mesaj.

Președintele PPE mai atenționează că orice provocări sau folosirea violenței pentru a răsturna noul guvern democratic ales va fi condamnată ferm.

„PD trebuie să respecte rezultatul și să asigure un transfer pașnic al puterii. Aș dori, de asemenea, să invit PSRM să-și păstreze cuvântul și să sprijine reformele necesare pentru a elibera Republica Moldova de controlul oligarhic. Pachetele legislative propuse de ACUM pentru restabilirea statului de drept și pentru eliminarea Moldovei de corupție reprezintă un bun punct de plecare. Nu va fi ușor să reparați toate pagubele produse de-a lungul anilor. PPE va rămâne un partener puternic și un mare susținător al guvernului condus de ACUM în activitatea sa de a aduce democrația și prosperitatea țării și poporului său”, conchide Joseph Daul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: