image
Sursa foto: time.com

Noul Congres al SUA, cel mai divers din istorie: Liderul, o democrată în vârstă de 78 de ani, devine al treilea om din stat

La Washington a fost inaugurat noul legislativ pe fondul unei crize bugetare ce a provocat un blocaj administrativ. Noul Congres american, rezultat din alegerile din 6 noiembrie, este cel mai divers din istorie, cel mai tânăr şi cu număr record de femei.

Nancy Pelosi, în vârstă de 78 de ani, a fost aleasă lider al Camerei Reprezentanţilor, pentru un mandat de doi ani. Ea devine, astfel, al treilea om în stat. Nancy Pelosi a mai condus Camera din 2007 până în 2011, fiind prima femeie în această funcţie.

Nancy Pelosi: „Sunt deosebit de mândră că eu, ca femeie, sunt preşedinta acestei camere a Congresului, la 100 de ani de la câştigarea dreptului de vot pentru femei.”

În cel de al 116-lea legislativ al Statelor Unite au fost alese 102 de femei, cele mai multe de până acum. Printre acestea se află 43 de femei culoare, primele două nativ-americane şi primele două musulmane.

În timp ce democraţii au recâştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, după opt ani, republicanii şi-au întărit controlul asupra Senatului condus de vice-preşedintele Mike Pence.

Liderul de la Casa Albă a transmis felicitări, dar şi faptul că îşi menţine cererea de alocare a peste 5 miliarde de dolari pentru zidul de la graniţa cu Mexicul. Refuzul democraţilor de a vota un buget cu această prevede a dus, acum două săptămâni, la blocarea administraţiei americane.

Donald Trump: „Vreau s-o felicit pe Nancy Pelosi pentru că a fost aleasă preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Sper să facem multe lucruri împreună. Şi chiar cred că va funcţiona (cooperarea, n. Red.). Cred că lucrurile vor decurge altfel decât se aşteaptă lumea.”

Nancy Pelosi: „Nu ne poate convinge sub nicio formă. Nu ne poate convinge să facem ceva care nu este eficient, care costă miliarde de dolari şi trimite un mesaj greşit despre cine suntem ca naţiune.”

Lidera majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a declarat şi că se fac demersuri pentru deblocarea situaţiei care afectează 800.000 de bugetari. Nu a precizat şi cum ar putea ajunge la o înţelegere cu Donald Trump care ameninţă că nu va promulga bugetul.

Citeşte mai mult despre

SUA

Noutăţile partenerilor

comentarii: