image
Sursa foto: AP

Brazilia: Defrișarea pădurii tropicale amazoniene a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani

Institutul brazilian de cercetare a spațiului (INPE) relatează că din august 2019 și până în iulie 2020 au fost distruși în total peste 11 mii de km pătrați de pădure tropicală, o creștere de 9,5% față de anul precedent, dar mai mult decât dublu față de 2010.

Potrivit BBC, președintele brazilian Jair Bolsonaro a încurajat activitățile economice (agricole și miniere) în cea mai mare pădure tropicală din lume, iar acestea au redus accelerat suprafața împădurită, începând cu ianuarie 2019.

Bolsonaro a redus, de asemenea, finanțarea agențiilor federale care au puterea de a amenda și aresta fermierii și exploatatorii forestieri care încalcă legea de mediu, scrie Biziday.

Cele mai recente date arată o creștere importantă comparativ cu cei 7.536 de km pătrați anunțați de INPE în 2018, înainte ca Bolsonaro să devină președinte.

Pădurea amazoniană are un rol crucial în reducerea carbonului din atmosferă și este protejată atât prin legi naționale, cât și internaționale. Dincolo de încetinirea ritmului încălzirii globale, Amazonul găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale, precum și o populație indigenă estimată la un milion de persoane.

După o încetinire semnificativă a ritmului de despădurire, între 2004 și 2015, acesta a rămas totuși la un nivel redus până în 2018 (Bolsonaro a devenit președinte în 2018).

Brazilia își propusese să încetinească ritmul defrișărilor până la 3.900 km pătrați anual până în 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: