image
Sursa foto: captură

Unul dintre avocații lui Platon, Ion Crețu, condamnat la șase ani de închisoare; „E o comandă politică”

Unul dintre avocații lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, a fost condamnat la șase ani de închisoare. Decizia a fost pronunțată la Judecătoria Criuleni de către Viorica Ursu. Apărătorii lui Crețu afirmă că judecătoarea a îndeplinit o comandă politică după ce Crețu i-a denunțat pe cei care au fost implicați în furtul bancar. Ion Crețu, care se află peste hotare, afirmă că se va face dreptate în cazul său doar atunci când va fi justiție în Republica Moldova. Viorica Ursu a refuzat să comenteze acuzațiile.

Avocații lui Crețu afirmă că Ursu face parte din grupul de judecători care îndeplinesc comenzi politice.

Acuzațiile lui Rudenco au fost auzite și de către Viorica Ursu, care trecea pe alături chiar în timp ce avocatul spunea că judecătoarea va răspunde în fața legii pentru sentința pronunțată.

Am luat legătura și cu Ion Crețu, care se află în prezent peste hotare, și i-am solicitat să comenteze decizia instanței.

Apărătorul lui Platon afirmă că, deși raportorul Organizației Națiunilor Unite le-a recomandat autorităților să înceteze persecutarea avocaților, lucrurile nu s-au schimbat.

Procurorul de caz a lipsit de la pronunțarea sentinței, însă anterior a respins acuzațiile. Cel de-al doilea inculpat din dosar, Roman Cociu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru escrocherie și trafic de influență. Avocatul său a declarat că acuzatorii nu au prezentat probe pentru a-i demonstra vinovăția și că s-au bazat doar pe presupuneri.

Precizăm că pe numele lui Ion Crețu a fost deschis un dosar penal pentru trafic de influență în marie 2014. A fost reținut într-un moment în care avea asupra sa 15 mii 700 de euro. Această sumă este calificată de procurori drept mită, în timp ce inculpatul afirmă că era o plată pentru serviciile juridice acordate unui client, în bază de contract. Pe 28 februarie 2018, pe numele lui Crețu a fost emis un mandat de arestare pe motiv de neprezentare la o ședință, chiar dacă lipsa de la proces a fost motivată de o internare în spital. Avocatul afirmă că reținerea sa a fost dispusă la mai puțin de 10 zile după ce a obținut extrasele bancare din dosarul furtului miliardului și a început să vorbească despre informațiile care există în aceste documente. Tot Crețu este autorul a două filme cu privire la frauda bancară în care se arată că beneficiarul banilor este Vladimir Plahotniuc. Iar recent, avocatul a prezentat dovezi că primarul de Orhei, Ilan Șor, a finanțat două concerte organizate de PD înaintea alegerilor parlamentare din 2014. Purtătorii de cuvânt ai celor vizați au refuzat să comenteze subiectul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: