image
Sursa foto: Profimedia Images

Schimburile comerciale dintre Regatul Unit și UE au scăzut la niveluri record în prima lună a relației post-Brexit

Comerțul între Regatul Unit și Uniunea Europeană a fost lovit în prima lună a relației post-Brexit, exporturile și importurile scăzând la niveluri record, în contextul restricțiilor aplicate de fiecare parte în pandemie, potrivit Reuters.

Exporturile de bunuri britanice către UE, excluzând aurul care nu este bază monetară și alte metale prețioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie față de decembrie, arată datele Biroului Național de Statistică de vineri. Importurile au scăzut cu 28,8% - un alt record, transmite Digi24.

Statistica britanică spune că pandemia, care a dus la măsurile de carantină din ianuarie, a făcut ca impactul Brexit să fie dificil de cuantificat după noile reglementări de la graniță. De asemenea, s-a schimbat și modalitatea de colectare a datelor.

Însă încă există semnele impactului Brexit.

În special comerțul cu chimicale a fost slăbit, arătând o încetinire a acumulării stocurilor de farmaceutice înaintea sfârșitului perioadei de tranziție a Brexit, arată Biroul de Statistică.

Biroul subliniază o scădere de 64% în exporturile de hrană și animale vii către UE – inclusiv crustacee și pește.

„Indicii din exterior sugerează că parte din comerțul mai slab pentru bunuri de la începutul lunii ianuarie 2021 ar putea fi atribuit întreruperilor provocate de sfârșitul perioadei de tranziție”, a mai spus BNS.

Multe companii au adunat bunuri la sfârșitul anului trecut pentru a evita întreruperile, adâncind scăderile din schimburile comerciale din ianuarie.

BNS a precizat că un sondaj separat privind afacerile sugerează că schimburile și-au mai revenit spre sfârșitul lunii.

Regatul Unit a amânat, joi, cu aproape 6 luni introducerea unei serii de controale post-Brexit pe importuri din UE, spunând că firmele au nevoie de mai mult timp să se pregătească din cauza impactului pandemiei.

Premierul Boris Johnson spune că noile politici comerciale independente înseamnă că se pot concentra pe schimburi cu economiile globale în dezvoltare rapidă, deși mulți analiști sunt sceptici că aceasta va cântări mai mult decât schimburile pierdute cu UE.

Autoritățile de prognoză din Marea Britanie spun că noile reguli de comerț ale țării cu UE, cea mai mare piață unică din lume, vor eroda productivitatea sa pe termen lung cu 4%, în comparație cu rămânerea în blocul comunitar.

Schimburile de bunuri ale Marii Britanii, inclusiv cu state non-UE, au ajuns la 9,826 miliarde de lire sterline în ianuarie, de la 14,315 miliarde în decembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: