image
Sursa foto: Jurnal.md/facebook.com

Chicu: „Nu irosim banii statului pentru pseudo-cercetători”; MP „Unirea” se solidarizează cu istoricii și filologii

Mișcarea politică „Unirea” a anunțat că se solidarizează cu istoricii, filologii și alți cercetători ai institutelor Academiei de Științe a Moldovei care riscă să rămână fără un loc de muncă în urma epurărilor efectuate de actualul Guvern. Reprezentanții acesteia critică dur afirmațiile de ultimă oră ale premierului Ion Chicu, care a declarat că este gata să plătească pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină și multe alte domenii, dar nu să irosească banii statului pentru „pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”.

Reprezentanții MP „Unirea” califică acțiunile actualei guvernări, ca fiind „o ofensivă asupra identității culturale, lingvistice și istorice”.

„Prin metoda deja consacrată, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a organizat în condiții obscure concursul proiectelor științifice instituționale, a evaluat cu aceeași lipsă de transparență proiectele depuse, folosindu-se ulterior de aceste rezultate pentru a argumenta reducerea aproape la zero a finanțării pentru institutele de cercetare. Acest atac a fost orientat deliberat asupra Institutului de Istorie și a savanților care au avut îndrăzneala să promoveze adevărul științific în răspăr cu ideologia și propaganda PSRM și care sunt impuși să șomeze, dacă nu vor renunța la principiile lor”, se spune într-un comunicat al mișcării „Unirea”.

Reprezentanții acesteia se arată deranjați și de declarațiile de ultimă oră ale premierului Chicu în adresa cercetătorilor istorici care, spun ei, îl descalifică în totalitate ca persoană publică și îi developează esența profund antinațională și antiumană.

„Ne solidarizăm cu cercetătorii din Republica Moldova, pe care guvernarea actuală vrea să-i lipsească nu doar de dreptul la opinie, ci și de dreptul constituțional la muncă și condamnăm atentatul la patrimoniul istoric și la identitatea noastră națională” se mai spune în comunicatul acestei mișcări.

Amintim că premierul Ion Chicu a avut o reacție la protestul organizat ieri de cercetători în fața clădirii Executivului.

Bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 și constituie 545 de milioane de lei, a precizat Chicu.

„Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină....și multe alte domenii! Nu irosim, însă, banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice. Aveți suficientă finanțare din alte surse. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor?”, s-a întrebat retoric într-o postare plasată pe pagina sa de facebook Chicu.

Amintim că ieri Organizația Sindicală a Institutului de Istorie a organizat o acțiune de protest față de politicile Guvernului în domeniul cercetării, îngrijorați de faptul că mai bine de jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dar și de la Institutul de Filologie , Institutul Patrimoniului Cultural riscă să rămână fără un loc de muncă. Istoricul Ion Negrei a precizat că e prima acțiune de acest gen, prin care își doresc să transmită un semnal societății cum se procedează cu oamenii de știință.

Cercetătorii au constituit un comitet de grevă și planifică să organizeze un nou protest marți, 10 martie, în PMAN.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: