image
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Ministru român: Am făcut un pas enorm pentru Autostrada Unirii; Se asigură un nou punct de trecere peste frontiera cu RM

Guvernul României a făcut un pas foarte mare, recuperând nu mai puţin de trei ani în ceea ce privește autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni. Declarația îi aparține ministrului român al Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă prin care se modifică şi completează legea privind aprobarea obiectivului de investiţii a Autostrăzii Unirii

Costel Alexe, care este şi liderul PNL Iaşi, a spus că prin această OUG se acordă o derogare de la prevederile legislaţiei naţionale privind regimul de protecţie al ariilor naturale protejate, scrie Agerpres.

„În această săptămână (n.r. - săptămâna trecută) la Bucureşti, guvernul a făcut un pas foarte mare pentru autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni. Prin ordonanţa de modificare a OUG 291/2018 de completare a legii privind aprobarea obiectivului de investiţii a autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, cunoscută ca Autostrada Unirii, am înaintat enorm. Practic, prin adoptarea aceste ordonanţe în şedinţa de joi am recuperat nu mai puţin de trei ani de zile", a afirmat ministrul Costel Alexe.

Acesta a subliniat că, prin modificările aduse de ordonanţa de urgenţă, proiectul construirii podului de peste Prut, la Ungheni, reprezintă „o componentă importantă a Autostrăzii Unirii".

„Se asigură un nou punct de trecere peste frontieră cu Republica Moldova. Deci, în judeţul Iaşi pe lângă podul de la Sculeni vom mai avea încă un pod care ne va ajuta în relaţia cu fraţii noştri de peste Prut", a spus ministrul român al Mediului Apelor şi Pădurilor.

Conform acestuia, în urma negocierilor purtate cu oficialii din Republica Moldova a fost stabilită şi o variantă de amplasament al acestui pod.

„Terenul prin care se doreşte construirea acestui pod şi a trecerii frontierei este amplasat integral în rezervaţia naturală râul Prut, peste care se suprapun două arii naturale protejate, de interes comunitar. Prin această ordonanţă de urgenţă din această săptămână se acordă o derogare de la prevederile organizaţiei naţionale privind regimul de protecţie al ariilor naţionale protejate. În articolele 23 şi 27 din această OUG 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, este strict interzisă realizarea unui astfel de obiectiv în interiorul acestei rezervaţii. Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă acordăm această derogare care vizează o suprafaţă de 72.519 metri pătraţi, adică peste 7 hectare. Această derogare va ajuta enorm de mult acest obiectiv de investiţii absolut vital nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru întreaga Moldovă. Vom reuşi să facem legătura dintre Republica Moldova cu vestul României şi cu vestul Europei", a declarat ministrul Alexe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: