image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Basarabeanca Martina Meola, cea mai mică elevă a celui mai prestigios conservator din Italia // FOTOREPORTAJ

La doar nouă ani, pianista basarabeancă Martina Meola Beresteanu a fost acceptată la una din cele mai renumite școli de muzică din lume, Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Italia. Admiterea, la care au participat copii din diferite țări ale lumii, a fost extrem de complicată, Martina însă a făcut față cu toată încrederea celor opt probe de examen.

Martina a devenit cunoscută după ce a participat la show-ul „Românii au talent”.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Joi, 1 septembrie, Martina a cântat câteva piese cu ocazia lansării de carte a maiestrului Eugen Doga, „Viața mea așa cum a fost să fie”, editura Cartier, pe care o puteți găsi la târgul de carte Bookfest din aceste zile. Deși Eugen Doga a lipsit de la evenimentul care a avut loc la Muzeul Național de Literatură Română „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, din cauza unei deplasări peste hotare, Martina a fost cea care a încântat publicul cu operele maestrului Doga, dar și a compozitorului Marian Stârcea.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

După eveniment, Martina ne-a mărturisit că pleacă să-și continue studiile în Italia, cea de-a doua casă a copilei, de unde este tatăl său.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Recent, am fost admisă la Conservatorul de Muzică „Giuseppe Verdi” din Milano, secția de „Tinere talente”, unde voi fi cea mai mică cursantă. Sunt bucuroasă că am avut curajul să dau examen la conservatorul din Milano, dar totodată mă simt tristă că plec, pentru că aici am crescut și am învățat, aici a început acest vis și nu voi uita niciodată de unde am pornit”, și-a destăinuit Martina dragostea sa pentru Basarabia.

Cu doi ani în urmă, când Martina avea șapte ani, mama Martinei povestește că a dus-o pentru prima oară la conservatorul din Milano, ca să învețe.

„Când au văzut-o atât de mică, nu ne-au lăsat nici să intrăm. Martina a rămas atunci foarte dezamăgită, a plâns chiar, și mi-a zis că vrea să ne întoarcem acasă, la Chișinău, să continue să învețe. Anul acesta, admiterea la conservator a fost în același timp cu „Românii au talent”, la care a participat Martina. A fost un noroc că nu au coincis zilele. Martina a ieșit de la examenul de admitere foarte încrezută, nici măcar o emoție de neîncredere nu se citea pe fața ei”, mărturisește ea.

Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Adela Beresteanu, mama tinerei pianiste, a renunțat la profesia de medic în favoarea unei educații alese pentru fiica sa. Adela afrimă că nu i-a impus nimic fiicei, că anume Martina este cea care cere mereu să studieze, să învețe a cânta. Spune că fiica ei este pur și simplu absorbită de lecțiile profesoarei sale, Irina Bogataia, de la care învață câte patru ore în zi și care are un talent deosebit de a stimula copiii dornici să învețe.

Martina Meola a început să studieze pianul la Școala de Arte „Alexei Stârcea” de la vârsta de cinci ani și nouă luni, pe care a descoperit-o întâmplător, când se plimbau cu mama sa.

„Am intrat să vedem dacă pot să merg pe calea muzicii și a pianului, unde am întâlnit-o pe profesoara mea, Irina Bogataia. Dumneaei a zis că „da, să încercăm”. De acolo a început tot și, iată-mă ajunsă la început de carieră!”, ne-a mărturisit tânăra pianistă Martina Meola Beresteanu, înainte de a-și lua zborul în lumea mare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: