image
Sursa foto: Termoelectrica

VIDEO // După „reparație capitală” și cheltuieli de milioane, blocul energetic nr.3 de la Termoelectrica s-a defectat

Generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent. Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Potrivit surselor Jurnal TV, vineri, 4 noiembrie, la ora 1 și 20 minute după miezul nopții a avut loc o avarie majoră la blocul energetic nr. 3 de la sursa nr. 1 a Termoelectrica. Această centrală este principala sursă de încălzire a orașului Chișinău, dar și cel mai mare producător local de energie electrică. Sursele ne-au comunicat că muncitorii Termoelectrica au încercat sa pornească blocul energetic nr.3 pentru a asigura următoarea etapă de conectare si încălzire a orașului. În timpul pornirii turbinei și generatorului după miezul nopții, ajungând la o sarcină de doar 18MW, s-ar fi produs o avarie devastatoare în interiorul generatorului, care a dus la oprirea a întregului bloc energetic. Avaria ar fi fost provocată de lucrările necalitative, executate de compania Horus. Mai exact, ar fi fost sparte tuburile de răcire ale garniturilor cu hidrogen, prin care a pătruns apa în generator, avariindu-l în totalitate.

Conform contractului semnat de Horus SRL si Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani. Pe 25 octombrie curent, reprezentantul lui Horus, Mihai Godea, a confirmat finalizarea lucrărilor. După avaria de la CET-3, Termolectrica are un singur bloc funcțional la sursa numărul 1, care poate consuma combustibil de tip păcură.

Acum, Termoelectrica ar fi nevoită sa folosească utilaj vechi, care a depășit cu mult orele de exploatare permise de producător și ar fi trecut la generarea agentului termic în mare parte pe baza de gaze naturale, care sunt mult mai scumpe decât păcura. Potrivit surselor noastre, compania Horus ar fi apelat la muncitori din Uzbekistan, iar piesele rotorului ar fi fost duse si reparate la atelierul de la centrala de la Cuciurgan. După cum a relatat anterior Jurnal TV, firma Horus, administrată de Valentin Balan, este deținută în proporție de 100% de compania britanică de tip off-shore ”PROMINVEST DEVELOPMENT LTD”. Aceasta avea doar doi angajați, dintre care administratorul off-shore-ului, Daniela Balan, este fiica lui Valentin Balan. De-a lungul anilor, ”Horus” a câștigat mai multe licitații cu statul, mai ales în perioada regimului Plahotniuc. Am solicitat o reacție de la această companie. Iată răspunsul primit:

"Specialiștii noștri au executat în mod profesionist toate lucrările prevăzute de caietul de sarcini nr.129/22, fapt confirmat prin actul de constatare a finalizării lucrărilor contractate, semnat de membrii comisiei de recepție. Cât privește procesul tehnologic, vă recomandăm să cereți detalii la Termoelectrica. În prezent, echipa „Horus” dă dovadă de diligență și sprijin tehnic specialiștilor întreprinderii Termoelectrica pentru mai multe lucrări.",

se arată în în răspunsul celor de la „Horus„.

Am sunat la Termoelectrica pentru a preciza ce anume s-a întâmplat la blocul energetic nr. 3. Ni s-a spus să expediem o solicitare de informații, dar așa și nu am primit un răspuns. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a confirmat accidentul de la Termoelectrica, dar ne-a spus că nu are prea multe informații și nu știe dacă de vină ar fi lucrările necalitative executate de Horus.

Știu că colegii de la Termoelectrica investighează toate circumstanțele. Nu au în prezent concluzia menționată. Mâine voi primi raportul detaliat, după masă. Mâine după masă voi da toate detaliile, pentru că e vorba de o chestie tehnică care este analizată de Termoelectrica.", a declarat ministrul pentru Jurnal TV.

Andrei Spânu a mai spus că Termoelectrica generează acum curent și energie termică inclusiv pe bază de păcură, dar a recunoscut că generarea de curent este acum mai mică decât ar fi fost în mod normal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: