image
Sursa foto: Jurnal.md

OFICIAL: Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie; Opoziția a cerut DEMISIA lui Dodon și anticipate

În Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidențiale pe 1 noiembrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Parlament.

Opoziția a cerut demisia lui Igor Dodon și a pledat pentru alegeri prezidențiale anticipate.

Proiectul de hotărâre a fost propus de deputatul PSRM Vasile Bolea, după ce anterior data a fost vociferată de președintele Igor Dodon.

„Mandatul președintelui RM în exercițiu, Igor Dodon, expiră la data de 23 decembrie. Se propune ca prin hotărâre a Parlamentului să fie stabilită ziua de 1 noiembrie 2020 - ziua alegerilor prezidențiale”, se spune în nota informativă a proiectului.

Fracțiunea PAS a propus ca alegerile prezidențiale să fie desfășurate mai devreme și anume pe 25 octombrie.

„De ce anume pe 1 noiembrie?”, l-a întrebat Sergiu Litvinenco pe autorul proiectului. „De-atâta”, a răspuns scurt socialistul Vasile Bolea.

„25 octombrie este prima duminică când, potrivit Codului Electoral, pot fi organizate alegeri prezidențiale. Cu cât mai repede, cu atât mai repede vom scăpa de Dodon”, a insistat Litvinenco.

„Cu încercările de a da lecții să vă duceți la grădiniță”, a fost replica lui Bolea.

Opoziția nu a ezitat să amintească, în context, de imaginile scandaloase în care Igor Dodon primește o sacoșă cu bani de la Vladimir Plahotniuc, sugerându-i actualului președinte să-și dea demisia înainte de termen.

„O persoană care este vădit coruptă, primește mita în „culiocele” nu trebuie să-și dea demisia? Ca să organizăm mai repede alegeri, în iunie sau iulie. Cât mai repede cu atât mai bine”, a spus și Lilian Carp

„Toate acestea se fac într-un proces judecătoresc”, a răspuns Bolea.

„Dodon a fost de la bun început complice cu Plahotniuc. Primul exemplu este sistemul electoral mixt. îmăreună au vândut profesorii turci. A promovat o politică externă de izolare. Nimeni nu-l mai ia în serios pa acest om. Un alt argument este subordonarea instituțiilor de stat”, a declarat Lilian Carp.

„Nu știu dacă love story-ul faimos al lui Diacov va dura mult. Este un proces inevitabil. Un viitor pro-UE al RM este mult mai important decât un președinte care a adus țara într-o situație rușinoasă”, s-a adresat Iurie Reniță către deputații PD.

„PD s-a rupt de trecutul său. De aceea nu ne purtați grijă, ne vom descurca și singuri”, a răspuns liderul PD, Pavel Filip.

Și Partidul Șor i-a cerut lui Igor Dodon să-și dea demisia. „Pledăm pentru alegeri prezidențiale anticipate. Dați-vă demisia”, a spus Marina Tauber.

Socialistul Vlad Bătrâncea a sărit în apărarea lui Igor Dodon.

„Dodon este votat de un număr de cetățeni pe care nici nu vi-l imaginați. Batem într-un om care a fost ales de cetățeni. De câte ori Curtea Constituțională a lui Plahotniuc l-a suspendat? Cine va fi următorul președinte vor decide cetățenii”, a menționat Bătrâncea.

Criticile opoziției nu au fost nici pe placul liderului fracțiunii PD, Dumitru Diacov. „Azi votăm un proiect tehnic, dar uitați-vă câtă patimă și agresivitate. Eu am pledat ca președintele să fie ales de Parlament. Dacă era așa, ați fi avut dreptul să vă dați cu părerea. Dar președintele e ales de popor”, a spus Diacov.

Hotărârea Parlamentului urmează să intre în vigoare la 15 august.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: