image
Sursa foto: The Guardian

Greşeală de ortografie pe 46 de milioane de bancnote: Ce spune Banca Naţională despre eroarea elementară | FOTO

Banca Naţională a Australiei confirmă că noile bancnote de 50 de dolari, printate în luna octombrie a anului trecut, conţin o greşeală de ortografie.

Bancnotele „noi şi îmbunătăţite” au fost lansate în luna octombrie a anului trecut, cu o sumedenie de tehnologii menită să îmbunătăţească accesibilitatea  şi să prevină falsificarea.

David Unaipon, scriitor şi inventator indigen, apare pe o parte a bancnotelor, iar pe cealaltă este afişată Edith Cowan, prima femeie membru a parlamentului din Australia.

Greşeala de ortografie, prin omiterea unei litere, apare pe partea lui Cowan, în textul discursului. Cuvântului „responsabilitate” îi lipseşte una dintre litere, cuvântul devenind astfel „responsabiltate”. 

Banca Naţională a Australiei a printat microtext pe bancnote cu citate din cartea lui Unaipon, „Poveştile legendare a triburilor australiene”, dar şi din primul discurs a lui Cowan în parlament.

Un purtător de cuvânt al Băncii Naţionale susţine că reprezentanţii sunt „conştienţi de greşeală, aceasta urmând să fie corectată la următoare tipărire”.

Australia este prima ţară din lume care a folosit bancnote din polimer, acestea fiind inventate de Organizaţie de Cercetară Industrială şi Ştiinţifică a Commonwealth-ului (CSIRO), iar mai apoi introduce în 1988. În comparaţie cu bancnotele din hârtie, cele din polimer au durabilitate şi securitate crescută. Totodată, introducerea caracteristicilor pentru cei cu handicap de vedere este mult mai uşoară prin intermediul bancnotelor din polimer.

Noua bancnotă de 50 de dolari are caracteristici tactile, precum patru puncte accentuate şi ridicate pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi să le identifice. Toate bancnotele australiene sunt de diferite mărime şi color din motive similare.

Potrivit Băncii Naţionale, bancnota de 50 de dolari este cea mai circulate din ţară.

Bancnote actualizate de 5 şi 10 dolari au fost deja tipărite şi lansate pe piaţă, iar o nouă bancnotă de 20 de dolari va fi emisă la sfârşitul anului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: