Simion Botnari, tânărul în vârstă de 23 de ani din s. Elizaveta mun. Bălţi, care a fost împuşcat mortal de un carabiner, era student la o facultate cu frecvenţă redusă de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi totodată lucra la o întreprindere auto din Cehia. Băiatul a venit acasă pe data de 27 decembrie şi planifica să se întoarcă la muncă pe 25 ianuarie.

Denis Oboroc, prietenul lui Simion, ne spune că băiatul era modest şi nu era scandalagiu. Împreună au lucrat la întreprinderea de peste hotare, iar în ziua tragediei, Simion a fost la Universitate. La întoarcere a trecut pe la el.

„Când s-a întors de la Bălţi, a intrat pe la noi. Am vorbit despre muncă, am stabilit în ce zi vom pleca în Cehia. I-am propus să stăm un pic la masă, dar el se grăbea acasă. Era un băiat, harnic, muncitor. Ultima oară am discutat cu el la ora 23:08. L-am sunat şi l-am întrebat ce face. Mi-a spus că nu face nimic, se odihneşte. Era liniştit. Nimic nu prevestea că peste şapte minute va fi omorât”, spune Denis Oboroc.

„Este o mare pierdere pentru familie şi pentru noi, cei care l-am cunoscut. Din imaginile video se vede că nimeni din tinerii prezenţi nu aveau bâte. Acel ofiţer are 37 de ani, putea să vină să le ardă o bătaie celor care i-au bătut nepotul. Dar de ce să te porneşti cu arma prin sat? Nu vrem nimic altceva, decât o anchetă transparentă şi obiectivă”, ne-a mai spus prietenul tânărului decedat.

Nicolae Botnari, tatăl lui Simion, ne spune că fiul lui învăţa în anul trei la universitate şi a decis să plece la muncă ca să-şi cumpere o maşină.

„Avea o prietenă. Mi-a spus: „Mai merg o dată în Cehia şi când vin mă însor”. În noaptea tragediei m-au telefonat şi mi-au spus că a fost împuşcat şi că împuşcătura a fost mortală. Dacă ar fi să întorc timpul, aş petrece mai mult timp cu băiatul meu. La noi poliţia în astfel de cazuri îi apără pe ai săi. Dorim o anchetă obiectivă şi transparentă”, ne-a spus tatăl băiatului.

În ultimele ore de viaţă, Simion Botnari, a mers la facultate, şi-a vizitat prietenul, a făcut curat în automobil, a stat cu finii părinţilor la masă. Apoi a mers cu uratul la verişorii săi. Nu-l cunoştea pe minorul de 16 ani care ar fi fost bătut. Din spusele rudelor, întâmplarea i l-a scos în cale pe carabinerul înarmat şi i-a provocat moartea.