image
Sursa foto: Profimedia

Moldova are în premieră un registru de evidență al pacienților cu intoleranța la gluten, creat cu fonduri europene

În premieră pentru Republica Moldova a fost creat Registrul unic al pacienților cu boală celiacă. Registrul, care face posibilă evidența centralizată a pacienților cu boala celiacă la nivel național, este elaborat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea gestionării bolii celiace în regiunea Dunării prin creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și dezvoltarea de competențe mai bune - CD-SKILLS", implementat cu fonduri europene în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020.

Proiectul „Îmbunătățirea gestionării bolii celiace în regiunea Dunării prin creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și dezvoltarea de competențe mai bune - CD-SKILLS" este implementat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", împreună cu 18 parteneri din nouă țări ale bazinului dunărean. Proiectul CD-SKILLS abordează provocările existente ale sectorului medical în gestionarea bolii celiace în țările din regiunea Dunării.

Proiectul își propune asigurarea unui sector durabil de asistență medicală publică, care va satisface în mod eficient nevoile sociale și de sănătate ale pacienților și ale publicului larg afectat de boala celiacă.

Obiectivul actual al proiectului „CD-SKILLS" constă în dezvoltarea unui management inovativ de învățare, prevenirea bolii celiace prin screeiningul populației și diagnosticul precoce. În acest sens, în cadrul proiectului a fost elaborate ghidurile Mână de mână cu Boala Celiacă (BC) și Trăind cu Boala Celiacă, utile pacienților, dar și profesioniștilor medicali; realizate peste 27 de seminare de instruire pentru medici, creat Registrul unic de evindență al pacienților cu boală celiacă și procurate reactivelor sensibile și a testelor rapide pentru screeningul populației cu risc crescut. De menționat că Registrul unic de evidență stă la baza elaborării Programului național de combatere a bolii celiace.

În prezent echipa proiectului lucrează la elaborarea Ghidului anti-gluten pentru catering, iar pe viitor se dorește fondarea unei asociații a pacienților cu boala celiacă, dar și a Școlii naționale de gastroenterologie și a pacientului celiac.

Boala celiacă este o maladie ereditară cu reacție sistemică generalizată a organismului pe tot parcursul vieții împotriva glutenului din grâu, orz și secară. Aproximativ 80% dintre pacienți sunt diagnosticați cu întârziere îndelungată sau rămân nediagnosticați, crescând riscul de complicații din copilărie, rezultând morbiditate și mortalitate ridicate, performanțe școlare scăzute și absenteism ridicat la muncă.

Acest lucru are un impact negativ important asupra durabilității sectorului medical și a societății. Motivele posibile sunt conștientizarea și cunoștințele reduse despre boală, accesul limitat la instrumentele de diagnostic, oportunitățile limitate de învățare inovatoare și schimbul de informații ineficient.

Potrivit Tatianei Raba, în Republica Moldova se află la evidență 37 de pacienți diagnosticați cu boala celiacă și care dispun de grad de dizabilitate. În același timp, cunoștințele medicilor privind managementul bolii sunt foarte vagi, testele confirmative pot fi efectuate doar în laboratoarele private și nu sunt asigurate financiar de stat.

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 274,6 milioane euro, inclusiv 5 mln. euro alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La nivel național sunt implementate 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de 2,5 mln. de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: