image
Sursa foto: Cum afectează Covid-19 femeile însărcinate?

Sarcina și Covid-19; Medic: „Există riscul infectării fătului după naștere, dacă mama nu va respecta măsurile de profilaxie”

Femeile însărcinate trec prin multe transformări pe toată perioada sarcinii. Provocările nu sunt puține, cu atât mai mult acum, în plină pandemie. Medicul obstetrician-ginecolog Victoria Voloceai ne spune cât de periculos este SARS-CoV-2 pentru mamă și copil și dacă acesta se transmite de la mamă la făt

- Sunt femeile însărcinate mai predispuse la infecția cu COVID-19?

„Datele literaturii de specialitate (CDC, SUA) până la moment nu oferă concluzii clare referitor la susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Totuși ținând cont de faptul că acestea trec prin modificari imunologice și fiziologice care le pot face mai vulnerabile la infecțiile respiratorii virale, există probabilitatea ca ele să fie mai expuse inclusiv la COVID-19”, a spus Victoria Voloceai, medic obstetrician-ginecolog.

- Care sunt simptomele unei gravide infectate cu COVID-19 și cum ar trebui să procedeze?

  • Dacă aveți simptome de răceala (febră, frisoane, tuse, durei de cap, durere în gât, secreții nazale, dificultăți de respirație, slăbiciune generală, ați pierdut gustul sau mirosul), imediat contactați medicul de familie sau sunați 112.
  • Dacă ați fost în contact cu o persoană care manifestă simptomele COVID-19, izolați-vă și înștiințați medicul de familie pentru o monitorizare zilnică.
  • Hidratati-vă zilnic, consumați cât mai multe lichide – apă plată sau ceai.
  • Monitorizați valorile temperaturii la ambele mâini de 3 ori pe zi, în cazurile în care dispuneți de pulsoximetru, saturația cu O2.
  • Evitați automedicația – orice tratament trebuie să fie concordat doar cu medicul de familie.

- Femeile însărcinate infectate cu COVID-19 au un risc crescut de complicații în sarcină?

„Până la moment nu dispunem de date privind posibilele complicații la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului, au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirus-uri (SARS-CoV și MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină se asociază cu riscul sporit de dezvoltare a anumitor malformații congenitale”, susține medicul.

- Gravidele infectate cu COVID-19 transmit virusul la făt sau la nou-născut?

Rămâne încă necunoscută informația că o femeie însărcinată și diagnosticată cu COVID-19 ar putea transmite virusul fătului sau nou-născutului pe cale verticală (înainte, în timpul sau după naștere).

Totuși, în cazurile puțin numeroase de nou-născuți din mame cu COVID-19, niciunul dintre aceștia nu a fost testat pozitiv la virusul care determină COVID-19. Virusul nu a fost depistat în mostre de fluid amniotic sau în laptele matern. Există însă riscul infectării fătului după naștere, dacă mama nu va respecta aceleași măsuri de profilaxie. Deja constatăm date care confirmă transmiterea imunoglobulinelor G prin laptele matern.

Victoria Voloceai medic obstetrician-ginecologVictoria Voloceai medic obstetrician-ginecolog

- Unde și cum sunt tratate femeile însărcinate diagnosticate cu Covid-19?

Conform Ordiului MS, toate pacientele gravide ar trebui să fie spitalizate, iar tratamentul este conform protocolului național COVID-19.

- Femeile însărcinate trebuie să respecte aceleași măsuri de protecție ca toți ceilalți pentru a evita infecția cu COVID-19?

Până ajunge și populația Republicii Moldova să beneficieze de vaccinare, trebuie să ținem cont de următoarele recomandări:

· Igiena mâinilor – cu apă și săpun, dacă nu dispuneți la moment de apă, puteți folosi dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.

· Utilizați masca corect (să acopere gura și nasul), pe care o schimbați cât mai frecvent posibil. Masca ar trebui să fie una medicală. Este demonstrat faptul că măstile din țesături nu vă protejează de COVID-19.

· Evitați să atingeți ochii, nasul și gura, dacă nu aveți mâinile curate.

· Respectați distanța fizică de 1 metru în comunicarea cu alte persoane. Nu uitați că fiecare dintre noi reprezintă un potențial COVID-19 infectat.

· Evitați locurilor publice, aglomerațiile de oameni, transportul public.

Noutăţile partenerilor

comentarii: