image
Sursa foto: jurnal.md

Un activist civic, care a protestat față de o construcție ilegală, spune că a fost lovit intenționat cu mașina // VIDEO

Un activist civic declară că a fost lovit intenționat de o mașină pe un șantier, unde protesta împreună cu alte persoane.

Incidentul a avut loc la data de 19 aprilie, după ce cu o zi înainte acesta a participat la o conferință de presă organizată de deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS care au anunțat că vor să introducă prin lege deconspirarea schemelor de acaparare a terenurilor publice din municipiul Chișinău, dar și monitoriza îndeaproape a tuturor cazurilor de construcții ilegale.

Mihai Balan ne-a spus că totul s-a întâmplat după ce a fost chemat să protesteze de câțiva locuitori de pe strada Barbu Lăutaru 21, unde în urma unor construcții a fost deteriorat un stâlp de iluminare stradală și acoperișul unei anexe.

„Protestând am chemat și poliția să documenteze cazul de deteriorare. Când au ajuns la fața locului polițiștii m-au chemat să le explic verbal ce s-a întâmplat, apropiindu-mă de ei imediat am fost lovit de un automobil care s-a deplasat cu viteză în direcția mea. După ce am fost accidentat șoferul automobilului a dat în urmă și a părăsit locul accidentului. După ce am căzut am încercat să mă scol și să-l filmez, dar acesta a oprit mașina la o distanță de 200 de metri, fiind somat de polițiști și de vecini”, spune activistul civic.

În urma celor întâmplate, Mihai Balan a fost transportat la spital cu o fractură de picior, iar polițiștii l-au audiat abia a patra zi după cele întâmplate. Potrvit avocatului, până la acest incident victima a fost de mai multe ori amenințată, iar fapta șoferului nu poate fi considerată un accident rutier.

„Aici nu poate fi vorba de imprudență, este un temei rezonabil că s-a comis o infracțiune prevăzută de art.155 Cod Penal, adică amenințarea cu omor sau vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății. Organul de urmărire penală imediat urma să întreprindă acțiunile corespunzătoare, cel puțin urma să fie reținut și audiat făptuitorul, să fie luate declarații de la partea vătămată, investigate și cercetate toate circumstanțele, însă în cazul de față nu a avut loc nimic”, spune avocatul Ion Mazur.

Mai mult, acesta consideră că organul de drept nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile potrivit legii, iar cazul nu a fost investigat conform codului de procedură penală. Cazul a ajuns și în atenția deputaților Blocului ACUM Platforma DA și PAS.

„Noi considerăm că acest caz nu putea să se producă, dacă șeful de șantier, proprietarul și polițiștii nu ar fi manifestat lipsă totală de responsabilitate. Undeva chiar ne-am conduce la ideea că există o colaborare perfectă și de interese a tuturor persoanelor cu responsabilități vizate în acest caz. Condamnăm ferm asemenea abordări și lipsa totală de responsabilitate și în calitatea noastră de deputați insistăm să se ia măsurile cele mai aspre, pentru lipsa de reacție și modul indiferent”, spune Iurie Reniță.

„Tamponarea intenționată a unei persoane cu autovehiculul vorbește despre faptul că persoanele care comit astfel de gesturi se simt total protejate, se simt omnipotente. Ce urmează? Trebuie să așteptăm ca să fie omorât cineva, să fie împușcat”, a adăugat Vladimir Bolea.

Pentru o reacție la aceste acuzații am sunat la Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, ofițerul de presă ne-a spus că se va informa și va reveni cu informații, însă până la editarea știrii nu am primit nicun apel.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: