Bărbaţii din imaginile de mai jos sunt doar câţiva dintre muncitorii care au protestat faţă de condiţiile de muncă de pe noul aeroport din Istanbul. Printre nemulţumiri - întârzierea salariilor, condiţiile mizere de cazare şi lipsa unor măsuri de siguranţă.

„Aeroportul seamănă cu o închisoare în aer liber. Mergem la serviciu păziţi de poliţişti şi militari, de fiecare dată simţim că intrăm la închisoare”, spun muncitorii.

Cel puţin 30 de muncitori au murit până acum pe şantier, iar colegii lor au organizat proteste, transmite Digi24. Sute de oameni au fost concediaţi pentru acest lucru, în timp ce alţii au ajuns la închisoare.

„Poliţia militară a făcut percheziţii la ora 04:00, eu am fost reţinut 24 de ore. Dar nu mi-e teamă, pentru că atunci când îţi aperi drepturile, poţi înfrunta orice”, povesteşte un sindicalist.

Sevim Dede, mama unui lider de sindicat: „ (Fiul meu, n.red.) a fost arestat pentru că a apărat drepturile muncitorilor. Dacă acest lucru e o infracţiune, atunci de ce nu sunt interzise toate sindicatele şi întemniţaţi membrii de sindicat?”

În replică, autorităţile au susţinut mereu că protestele au fost "acte provocatoare", fără a oferi prea multe detalii. Peste 32.000 de muncitori lucrează pe şantierul aeroportului de zece miliarde de dolari, ce ar trebui inaugurat la finalul acestei luni. Cu o suprafaţă a pistelor de şase milioane şi jumătate de metri pătraţi şi o capacitate de 150 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport va fi cel mai aglomerat din lume.