image
Sursa foto: Jurnal.md

Fracțiunea PAS din CMC a contestat decizia Bugetului primăriei pentru anul 2021: „Proiectele prioritare au fost ignorate”

Bugetul municipal pentru anul 2021 a fost votat cu grave încălcări de procedură și nu prevede rezolvarea problemelor reale ale orașului. O declarație în acest sens a fost făcută de consilierii fracțiunii PAS în Consiliul municipal, Vasile Grădinaru și Roman Cojuhari. Consilierii au solicitat în cadrul unei conferințe de presă, primarului Ion Ceban, revizuirea Bugetului și alocarea banilor publici pentru proiecte ce țin de educație, transport și sănătate și nu pentru proiecte politice.

Potrivit lui Roman Cojuhari, creșterile încasărilor în bugetul primăriei de la 4.2 la 4.5 miliarde se datorează exclusiv creșterii taxelor locale. Spre exemplu, impozitul pentru bunurile imobiliare a fost dublat de la 0.1% la 0.2%. Totodată a fost inclusă o nouă taxă de salubrizare în sumă de 120 de lei pe an de la fiecare gospodărie. Taxele locale au fost majorate și pentru persoanele juridice, iar domeniul Horeca trebuie să achite taxe cu 30 la sută mai mult.

În pofida acestor majorări Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 are un deficit de aproape 1,8 miliarde de lei, ceea ce constituie circa. 30% din totalul cheltuielilor planificate.

În context, Vasile Grădinaru a menționat că pentru proiectele de importanță majoră despre care s-a vorbit anterior nu au fost alocați bani.

,,100 de milioane de lei au fost alocați pentru prelungirea bd. Mircea cel Bătrân, reconstrucția străzii Industriale, sau prelungirea străzii Albișoara. Pentru aceste proiecte însă, nu există nici studii de fezabilitate, nici planuri Urbanistice Zonale, de aceea valorificarea banilor alocați pentru aceste proiecte este practic imposibilă”, a declarat Vasile Grădinaru.

În același timp au fost ignorate proiecte importante și mai puțin costisitoare cum ar fi cele legate de fluidizarea traficului pe strada Vasile Lupu, mai ales în condițiile în care strada Ion Creangă intră în reparație. Nu au fost alocați bani nici pentru fluidizarea traficului pe strada Grenoble în perimetrul străzilor Cuza-Vodă – Valea Crucii. Cu atît mai puțin pentru domeniul transportului și anume pentru dezvoltarea benzilor separate, deși în mai 2020 a fost aprobată o decizie a CMC care prevedea alocarea a 7 milioane în acest sens.

Consilierul a mai precizat că primarul a refuzat să includă în buget 1 milion de lei pentru realizarea unui audit financiar la Regia Transport Electric și Comunicații și Parcul Urban de Autobuze. Ion Ceban nu vrea să finanțeze un audit, fiindcă înțelege că un audit ar da peste cap schemele din aceste întreprinderi. 

Cât despre proiectele în educație, potrivit consilierilor, în unele instituții curge acoperișul, iar primarul Ion Ceban planifică să aloce 15 milioane de lei pentru construcția unui bazin la un liceu, 800 de mii de lei pentru construcția unui bazin într-o grădiniță, 1 milion de lei pentru construcția unui gard la un alt liceu. Proiectul ce ține de compostarea deșeurilor vegetale, în sumă de 20 de milioane de lei a dispărut peste noapte.

Fracțiunea PAS a declarat că a contestat  la Cancelaria de Stat decizia CMC privind aprobarea Bugetului pentru anul 2021 și a cerut modificarea radicală a Bugetului  în vederea includerii unor proiecte esențiale pentru oraș precum cel de compostare a deșeurilor vegetale, sortării deșeurilor sau fluidizarea traficului. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: