image
Sursa foto: Profimedia Images

Papa Francisc s-a întâlnit cu episcopul Antonij, numărul doi în Biserica Ortodoxă Rusă

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu episcopul Antonij, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de o întâlnire prevăzută pentru luna viitoare cu patriarhul Kirill, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și un susținător înfocat al războiului sângeros pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.

Conform Reuters, este vorba de prima întâlnire între cei doi lideri religioși după ce predecesorul lui Antonij, Hilarion, a fost demis în iunie în cadrul unei decizii bruște care sugerează că există conflicte la vârful patriarhiei moscovite.

Vaticanul a precizat că pe calendarul Papei se află întâlnirea cu Antonij, însă nu a dat informații cu privire la tema discuției între cei doi lideri religioși.

Papa urmează să participe la o întâlnire între mai mulți lideri religioși la Nur-Sultan, în Kazahstan, între 13 și 15 septembrie, acolo unde a spus că speră că se va întâlni cu patriarhul Kirill.

Bulat Sarsenbaiev, șeful organizației kazahe care organizează întâlnirea a declarat pentru presa din Kazahstan că patriarhul rus și-a confirmat prezența la eveniment.

Un aliat apropiat al dictatorului Vladimir Putin, Kirill susține cu entuziasm invazia rușilor în Ucraina. Poziția lui Kirill a dus la răcirea relațiilor cu Biserica Catolică și a dezlănțuit o „rebeliune” internă a unor biserici ortodoxe locale care și-au rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Papa Francisc, care a calificat războiul din Ucraina drept „un război de agresiune crud și lipsit de sens”, intenționa să se întâlnească cu Kirill în 14 iunie, la Ierusalim, însă a anulat întrevederea la sfatul diplomaților de la Vatican.

Francisc și Kirill s-au întâlnit o singură dată, în 2016, în Cuba, în prima întâlnire dintre un lider al Bisericii Catolice și unul al Bisericii Ruse de la Marea Schismă din 1054, când Biserica Creștină s-a separat oficial în două.

Într-un interviu, luna trecută, Papa Francisc a spus că ar vrea să viziteze Kievul după întoarcerea din turneul din Canada, însă că ar vrea să meargă și la Moscova, preferabil mai întâi, pentru a promova pacea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: