image
Sursa foto: știri.md

VIDEO: O tânără din Călărași dezvoltă o afacere cu produse ecologice într-o seră hidroponică modernă

Unii fug de la pământ, dar ea îl valorifică. Vorbim despre Zinaida Plămădeală, care produce culturi și legume ecologice într-o seră modernă, în orașul Călărași. Afacerea prevede un consum enorm de energie, dar datorită unui grant oferit de Suedia în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, ferma Zinaidei Plămădeală a obținut independență energetică.

„Activând în Agricultură de mai bine de zece ani am înțeles că am o atracție deosebită față de acest domeniu și am vrut cumva să-l dezvolt, să-l trec la un alt nivel. O agricultură modernă, o agricultură în care factorul uman să fie la minim implicat. O agricultură digitalizată pe care o poți monitoriza de la distanță, pe care o pot face cu destul de puțini oameni implicați", ne relatează tânăra antreprenoare.

Sistemul de fermă verticală înlocuiește lumina soarelui cu lumina unor LED-uri, care permit un control rațional al dimensiunii, formei, texturii, culorii și gustului verdețurilor. Solul a fost înlocuit, la rândul său, cu un substrat de nucă de cocos, sau vată minerală, pe care se plantează semințele, generând astfel deșeuri minime.

„Am decis să cresc salata ecologică, la creșterea ei nu folosesc pesticide, nu am niciun fel de tratament cu pesticide. Respectiv, este un produs ecologic, un produs curat, pe care poți să-l consumi de la orice vârstă, fără restricții anumite", mai spune Zinaida.

Un alt avantaj al acestui tip de activități agricole este scăderea drastică a cantității de apă necesară în procesul de producție, folosind până la 95% mai puțină apă decât în fermele în aer liber.

Noutăţile partenerilor

comentarii: