Este vorba de persoane care activează la spitalul raional din Șoldănești și centrele de sănătate din Varnița și Cocieri. Până acum, 26 de medici au acceptat benevol să fie cazați în localitățile din dreapta Nistrului, pentru a putea merge la serviciu. Costurile de cazare ale medicilor sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

„Această soluție provizorie a fost identificată urmare a obligației impuse de partea transnistreană de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune. Astfel, autoritățile publice locale din Zona de securitate au sesizat Biroul Politici de Reintegrare în cazul a cel puțin 95 de persoane care sunt împiedicate să-și exercite dreptul la muncă”. se spune într-un comunicat emis de serviciul de presă al biroului de Reintegrare.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a solicitat părții transnistrene să permită circulația medicilor, dar a primit refuz. Oficialul a sesizat mediatorii în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și structurile internaționale relevante.