image
Sursa foto: Jurnal.md

Declararea lui 2019 - Anul luptei cu corupția, respinsă de Parlament; Deputații nici măcar n-au vrut să discute subiectul

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa privind includerea pe agenda de astăzi a declarării anului 2019 - Anul luptei cu corupția.

Propunerea a fost făcută, din nou, de deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc, după ce mai multe ONG-uri și instituții mass-media au lansat un apel public către conducerea țării în acest sens.

Și la ședința trecută Pistrinciuc a promovat apelul societății civile, însă speakerul Andrian Candu a refuzat să introducă această chestiune pe ordinea de zi, pe motiv că... vor mai fi ședințe. Astăzi însă Legislativul își încheie sesiunea de toamnă.

„Este o problemă care domină societatea. Ar fi bine ca 2019 să fie declarat „Anul luptei cu corupția”. Asta ar însemna că viitorul Parlament, viitorul Guvern, societatea civilă să desfășoare mai multe activități de sensibilizare a opinie publice și a clasei conducătoare împotriva unui fenomen care ne ține jos și nu ne permite să ne dezvoltăm”, a argumentat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Propunerea însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi examinată de plenul Parlamentului.

„Nu cunosc despre această declarație, dar o să rog colegii din secretariat să mi-o aducă. Oricum, în această sesiune de toamnă vom mai avea ședințe, nu e ultima, mai avem dreptul. Azi e ultima zi când putem aproba legi organice, dar alte inițiative mai putem adopta. Într-adevăr, un subiect important”, spunea Andrian Candu la ședința trecută.

Amintim că, recent, mai multe ONG-uri și instituții mass-media au lansat un apel public către conducerea țării privind declararea anului 2019 - Anul luptei cu corupția.

„În spațiul public a apărut inițiativa președintelui Dodon de a declara 2019 „anul familiei”. O inițiativă sterilă, care în loc să vorbească despre toleranță și incluziune, bunăstare și non-violență sau oportunități pentru toți, are intenția să divizeze în continuare societatea și să ignore problemele reale cu care se confruntă familiile moldovenești. Corupția afectează fiecare cetățean și familie în parte, în special păturile social vulnerabile. Corupția a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecați din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Din cauza corupției, cetățenii noștri nu își pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit și munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate. Corupția ne privează de o justiție corectă și de o viață demnă, menținând majoritatea oamenilor noștri în sărăcie, vulnerabili și nesiguri în forțele proprii și ziua de mâine. Corupția a devenit un impediment real în calea funcționării instituțiilor democratice și a democrației, în general. Combaterea eficientă a corupției este în interesul întregii societăți.

An de an, statul eșuează să combată eficient corupția prin politicile sale. Pentru a învinge corupția, autoritățile trebuie să recunoască problema, iar societatea să se coaguleze în jurul ei, condamnând-o. În Republica Moldova mai există forțe ce au energie de a se opune corupției din societatea noastră. Aceste eforturi trebuie menținute, încurajate și multiplicate și autoritățile sunt datoare să o facă. Din aceste motive, propunem declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupția. Declararea anului 2019 drept anul anticorupției în Moldova va ajuta la sensibilizarea populației, dar mai ales a instituțiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupției”, se spune în apelul ONG-urilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: