image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Dodon, în timp ce judecătorii examinează cauza secțiilor în Diasporă: Sunt întrebat de ce trebuie să decidă cei plecați

Liderul PSRM Igor Dodon revine la discursul său privind interzicerea votului în Diasporă, insistând din nou că aceasta este cerută la întâlnirile sale din teritoriu. Se întâmplă în condițiile în care la Curtea de Apel Chișinău sunt examinate solicitările mai multor partide privind majorarea număului secțiilor de votare peste hotare.

„Am văzut foarte multe discuții, proteste, adresări în instanța de judecată referitor la numărul secțiilor de votare. Oamenii aici... din nou nu este opinia mea, pentru că o să se interpreteze, oamenii mi-au spus foarte clar: „domnule Dodon, de ce ei trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în țară?”. Eu nu spun că sunt sau nu de acord cu ei, dar astfel de întrebări sunt la fiecare întrevedere atunci când e vorba de secțiil de votare din afara țării. Eu consider că acest subiect ține de competența CEC. Sunt multe sau puține? Cred că trebuie să fie suficiente pentru a asigura participarea tuturor celor care doresc să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM are însă o opinie tranșantă în ceea ce ține de votul în Transnistria.

„Aud declarații, haideți să le interzicem votul celor din Transnistria, dar nu sunt și ei cetățeni ai RM? Știu că anul trecut i-ați făcut separatiști, ați încercat să le blocați dreptul la vot. Rămân pe aceeași poziție, trebuie deschis dosare penale și trebuie depus la dubă pe cei care au blocat anul trecut. Lucrul acesta nu este corect. Sunt categoric împotriva închiderii secțiilor de votare pentru Transnistria”, a mai spus Dodon.

Amintim că Igor Dodon a criticat dur diaspora în primele declarații făcute după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, nemulțumit că aceasta a votat în proporție covârșitoare contracandidatul său, Maia Sandu. Acesta a numit diaspora „electorat paralel” cu preferințe și viziuni politice diferite de a cetățenilor care au rămas acasă. Mai mult, liderul PSRM a declarat că a „însurit” din cauza Diasporei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: