image
Sursa foto: jurnal.md

Fact-checking: Un canal afiliat socialiștilor scrie că Maia Sandu ar fi călătorit la Kiev cu un convoi de peste 10 mașini

Un canal de Telegram afiliat socialiștilor scrie că Maia Sandu ar fi mers la Kiev cu o coloană oficială din peste zece mașini, nu două, așa cum anunța instituția prezidențială. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, insistă că șeful statului a plecat în Ucraina doar cu două mașini puse la dispoziție de SPPS. Și Poliția de Frontieră susține că în zilele în care Maia Sandu a plecat și a revenit din Ucraina, vama moldovenească nu a fost traversată de convoiul ce apare în imaginile tirajate de media afiliată socialiștilor.

În postarea de pe Telegram se menționează că înregistrarea ar fi fost făcută „noaptea trecută în vama Palanca” și că Maia Sandu ar fi fost însoțită în Ucraina de „o coloană lungă, formată din peste zece mașini”. Filmulețul este de proastă calitate și nu se vede clar unde anume a fost făcută filmarea, când și în care punct de trecere a frontierei. Nu se văd nici numerele de înamatriculare ale autovehiculelor.

Am contactat, pentru clarificări, purtătoarea de cuvânt a Președinției, care a spus anterior că „președintele pleacă la Kiev cu două mașini”.

Și de această dată, Sorina Ștefârță a reiterat că Maia Sandu a plecat la Kiev cu două mașini și în niciun caz cu 12.

Sorina Ștefârță ne-a mai spus că în zilele următoare va fi făcută o totalizare a cheltuielilor suportate de Președinție în legătură cu vizita Maiei Sandu la Kiev.

Am sunat și la Poliția de Frontieră, pentru a afla dacă luni sau marți a trecut vreo coloană de peste zece mașini cu girofaruri prin punctul vamal prin care știm că a trecut delegația oficială.

„În punctul de trecere a frontierei Palanca nu a fost înregistrat niciun cortegiu sau coloană, cum spuneți Dumneavoastră”, a declarat ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Olesea Dunas.

Cei de la Serviciul Protecție și Pază de Stat nu ne-au răspuns la apeluri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: