image
Sursa foto: jurnal.md

Arena Chișinău va fi inaugurată de reprezentanții unor organizații sportive din Rusia

În timp ce Procuratura Anticorupție investighează dosarul pe cazul construcției Arenei Chișinău, costul căreia a ajuns la peste 44 milioane de euro, pe 1 mai va fi organizată deschiderea oficială.

Astăzi, în cadul unei conferințe dedicate deschiderii centrului sportiv și divertisment „Arena Chișinău”, reprezentanții sindicatelor sportive din Rusia și Republica Moldova, printre care și deputatul PSRM Para Gheorghe, au anunțat că pe 1 mai va avea loc un turneu al juniorilor din fostele țări CSI și țările Balcanice.

„Încă există multe neclarități la capitolul prețuri, dar vom solicita implicarea celor de la guvernare și a președintelui în soluționarea acestora, deoarece sportul este viață”, a spus socialistul Gheorghe Para.

Statul a pierdut 90 de milioane de lei doar din schema de schimbare a statutului din teren arabil în teren pentru construcție

Renumitul proiect „Arena Chișinău” al democraților a fost criticat de mai mulți politicieni, inclusiv de președintele Igor Dodon, după care acesta din urmă și-a schimbat părerea, susținând că proiectul trebuie realizat.

În iulie 2019, guvernul Sandu susținea că statul a pierdut 90 de milioane de lei doar din schema de schimbare a statutului din teren arabil în teren pentru construcție, în cazul celor 69 de hectare în care construcția ocupă doar 10 ha. Costurile lucrărilor de construcție a Sălii polivalente Chișinău Arena, estimate mai devreme la 43 de milioane de euro, s-au majorat în primăvara anului 2019 la propunerea Ministerului Educației cu 1,5 milioane de euro pentru rețeleLE de apă și canalizare, întrucât cea deja existentă în zonă „nu corespundea rigorilor tehnice pentru deservirea unui astfel de obiectiv”.

Procuratura Generală a deschis primele dosare în cazul construcției Chișinău Arena, după ce în august 2019, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a ieșit la iveală că prețul terenului de 59 de hectare, pus în gaj, este de câteva ori mai mare decât volumul investiției. Guvernul va fi obligat să plătească, în decurs de 11 ani, alte 33 de milioane de euro.

Dosarul a fost transmis Procuraturii Anticorupţie, procurorului Alexandru Găină.

„Vinderea terenurilor și achitarea creditului nu înseamnă că dosarul nu trebuie finalizat”

În februarie 2020, Dodon susținea că a găsit soluția pentru a scăpa de creditul de 30 de milioane de euro pentru construcția Arenei Chișinău. Președintele propune ca terenurile rămase să fie vândute, iar ulterior cu acești bani să fie achitat creditul.

Experul Veaceslav Ioniță susține că ideea de a vinde terenurile este una bună, doar să fie executată corect, ca ulterior să nu ne trezim cu alte dosare.

„Vinderea terenurilor și achitarea creditului nu înseamnă că dosarul pornit de procurori în cazul construcției arenei nu trebuie finalizat”, a menționat expertul, pentru jurnal.md.

Inițial costul proiectul Arena Chișinău era de 43 de milioane de euro. Ulterior, fostul Guvern Filip a majorat investiția cu peste 1 milion 529 de mii de euro, ajungând la peste 44 milioane de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: