Gheizerul, un fenomen geologic rar ce se petrece doar în câteva locuri de pe Pământ, erupe când magma încălzeşte gazele şi apa dintr-un rezervor natural subteran.

Gheizerele aruncă în atmosferă coloane de apă care pot persista câteva minute, urmate de jeturi de aburi care pot continua timp de mai multe zile.

Steamboat este gheizerul activ cu cea mai înaltă erupţie din lume. Acesta poate expulza în atmosferă coloane de apă care pot ajunge până la 91 de metri.

După ce a fost inactiv timp de nouă ani Steamboat s-a trezit recent la viaţă. Prima erupţie din 2014 până în prezent a avut loc la jumătatea lunii martie, eveniment urmat de alte două erupţii similare, în aprilie şi la 4 mai.

Bob Smith, profesor în cadrul Universităţii din Utah, care studiază gheizerele din Yellowstone de 61 de ani, a declarat la radioul public NPR (National Public Radio) din Statele Unite că aceste erupţii sunt neobişnuite deoarece s-au produs într-un interval de timp scurt adăugând că nu a mai văzut niciodată ceva asemănător.

Deşi nu cunosc motivul care a stat la baza erupţiilor Steamboat, cercetătorii au declarat că este improbabil ca gheizerul să indice o erupţie catastrofică a supervulcanului aflat sub Parcul Naţional Yellowstone care se întinde de-a lungul a trei state, Wyoming, Montana şi Idaho.

Supervulcanul din Yellowstone a erupt ultima oară în urmă cu 70.000 de ani.