Grantul de 1,2 milioane de euro acordat de E5P suplimentează împrumutul BERD în valoare de 2,5 milioane de euro acordat Întreprinderii Municipale Direcția Troleibuze Bălți anul trecut. Uniunea Europeană este cel mai mare donator al Fondului E5P.

Acordul de grant a fost semnat astăzi de Angela Sax, Șefa BERD din Moldova, Ewa Manik, Managerul Fondului responsabil pentru E5P, Renato Usatii, Primarul de Bălți și Serghei Avramenco, Directorul Întreprinderii Municipale Direcția Troleibuze Bălți.

În Moldova, fondul E5P este finanțat de Uniunea Europeană, Suedia, Moldova, Germania, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia și Lituania. UE este cel mai mare donator al Moldovei și a oferit până în prezent peste 1 miliard de euro finanțare nerambursabilă.

Noile troleibuze vor funcționa pe electricitate și vor folosi acumulatoare, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zone izolate fără a utiliza firele electrice.

Proiectul va contribui, de asemenea, la extinderea itinerarelor existente, va deservi zonele dens populate și va îmbunătăți eficiența globală a serviciului. În plus, împrumutul va finanța reabilitarea vechii infrastructuri de aprovizionare cu energie și achiziționarea echipamentelor de întreținere.

Proiectul face parte din programul BERD „Oraşe Verzi“, care va ajuta Bălțiul să elaboreze un plan de acțiuni pentru a identifica, prioritiza și aborda provocările legate de mediu. Inițiativa își propune să creeze un viitor mai bun și durabil pentru orașe și locuitorii lor, investind în infrastructură și adoptând cele mai bune politici pentru asigurarea efectelor benefice asupra mediului pe termen lung.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova. Până în prezent, banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în țară, în peste 130 de proiecte, vizând sectorul bancar, infrastructura durabilă, comerțul și agricultura.