image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Natalia Gavrilița, despre riscurile de securitate care ar putea marca anul 2023: „Ne pregătim de orice scenariu”

Premierul Natalia Gavrilița a comentat în debutul ședinței Guvernului de astăzi, care are loc la Ștefan Vodă, ultimele declarații ale șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, referitor la obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană și că o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023.

„În ultimele zile au fost mai multe discutii în presă despre securitate. Noi, Guvernul, întotdeauna luăm în considerație toate riscurile și ne pregătim de orice scenariu. Așa am făcut în domeniul energetic, ca să asigurăm oamenii cu căldură și lumină. Așa am făcut în domeniul Afacerilor Interne, când au fost planuri de ajutorare a valului de refugiați și a crizei de logistică și așa vom face și în domeniul securității. Ne pregătim, ca să putem asigura oamenii noștri că pot conta pe instituțiile statului și pe Guvern”, a spus premierul.

Natalia Gavrilița a mai adăugat că războiul care durează deja de circa 10 luni la hotar, este un război distructiv, fără sens. „Noi, autoritățile din RM, continuăm să fim alături de oameni și să asigurăm parcursul european al RM, pentru că aceasta înseamnă investiții, prosperitate, dar în primul rând libertate, democrație și un stat care își respectă cetățenii”, a mai spus premierul.

Amintim că șeful SIS a menționat că Federația Rusă ar putea încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt", a declarat șeful SIS, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: