image
Sursa foto: lapunkt.ro

Goșu, despre asemănarea sfârșiturilor lui Ceaușescu și Plahotniuc și ce trebuie să facă noua putere ca regimul să nu renască

Decembrie 1989 este rezultatul faptului că Ceaușescu nu a mai avut sprijinul Occidentului, or nici Ceaușescu nu credea că va cădea, exact așa cum s-a întâmplat și cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Despre aceste similitudini și despre ce ar trebui să facă actuala guvernare, formată din Blocul ACUM și PSRM, ca regimul clădit timp de atâția ani de Plahotniuc să nu renască sub un alt lider, a vorbit analistul politic român Armand Goșu, într-un interviu la Europa Liberă.

„În momentul în care a venit Gorbaciov la putere și Gorbaciov s-a înțeles cu Reagan, toate acțiunile lui Ceaușescu n-au mai valorat nici cât o copeică. Așa și acum. Plahotniuc a vândut Occidentului narativul că el cu pieptul lui dezgolit apără Europa de tancurile rusești pe Nistru. Occidentalii nu-s tâmpiți, n-au fost nici pe vremea lui Ceaușescu, nu-l credeau nici pe Ceaușescu, dar le convenea un nebun aici. (...) Așa și acum. Decembrie ‘89 este rezultatul faptului că Ceaușescu nu a mai avut sprijinul Occidentului. Structurile interne l-au lăsat și iată că pe Ceaușescu l-au dat jos. Sigur, și poporul, dar cei care au renunțat să-l mai susțină au fost Garda pretoriană, Securitatea, armata, pur și simplu i-au dat drumul din brațe și s-a prăbușit în sânge la Târgoviște. Așa și acum. Ceea ce prietenii lui Plahotniuc de la București n-au acceptat că se poate vreodată și ce i-a pierdut pe ei și ceea ce ei nici astăzi nu digeră e faptul că americanii, rușii, dar în primul rând americanii au zis: „Dle, e lumea criminală, nu ne mai trebuie, scăpați-ne. Cine ne scapă? Noi n-avem oameni pe teren în Moldova, nu ne apucăm să-l alergăm prin Europa, prin Dubai, după conturi. Cine poate să ne scape”?”, explică Armand Goșu.

Cât despre retorica lui Plahotniuc înainte de retragere, care părea extrem de convins că o să rămână tot el la putere, comentatorul politic de la București a declarat: „Păi dar să știți că și Ceaușescu nu credea chestia asta, și securiștii de lângă Ceaușescu. Și pe la București ni se vinde, inclusiv diplomaților, că mă mai întreabă ambasade străine: „Măi, ce se mai întâmplă pe acolo, că, uite, de la externe ne spun că rușii, că Maia Sandu le-a deschis rușilor poarta și rușii sunt pe Prut. Ce face România, măi, duce tancurile pe Prut să apere de ruși?”. Deci nici ei nu renunță la narativ. De ce? E un narativ comod pentru ei. Sunt oameni care nu prea înțeleg, n-au nici cultură istorică foarte bună, nici nu prea înțeleg ce se întâmplă în zona asta. Cât despre Rusia, Rusia e doar de speriat „bau!” copii, ceva de genul acesta.”

Întrebat până unde se extinde „armistițiul politic” între Igor Dodon și Maia Sandu cu Andrei Năstase, și dacă o să aibă, într-adevăr, răgazul ca să ducă la bun sfârșit ceea ce au scris pe foaia de parcurs – deoligarhizare și decriminalizare - Armand Goșu a spus că pentru ca acest lucru să se întâmple, ACUM și PSRM ar trebui să stea prea mulți ani la putere.

„Și nu știu dacă va rezista o construcție politică, oricum asta ar însemna mai mult de patru ani decât au ei. Eu nu știu dacă au oameni să facă așa ceva. Cert este că e o fereastră teribilă de oportunitate pentru Republica Moldova, frica de Plahotniuc și de rețelele lui Plahotniuc îi ține împreună pe PSRM cu ACUM. Dacă mâine se publică că Plahotniuc dispare sau el spune „Măi, gata, uite, m-am mutat în Madagascar”, nimeni n-o să-l creadă, că el are în urmă aici rețele, are judecătorii, procurori, el controla structura Ministerului de Interne. Cum vă închipuiți că mâine un om normal la cap simte că poate să-și pună că poate să aibă încredere în fața acestor structuri? Deci, aici ori vii să faci o operație – vă amintiți ce a făcut Saakașvili, după 2004-2005? –, razi... Dar ce pui în loc? Pe cine aduci? Îi chemi pe moldovenii din Italia, din Spania? Ei au businessuri, se descurcă. Poți să le generezi un așa entuziasm încât ei să renunțe la ceea ce au acolo și să vină la Chișinău, după experiențele triste care s-au petrecut în Moldova? E puțin probabil! Atunci va trebui o politică a pașilor mărunți. Asta presupune că ACUM și PSRM trebuie să rămână vreo două cicluri electorale împreună. Dacă nu, alternativa este să-i înghită Plahotniuc”, crede Goșu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: