image
Sursa foto: constcourt.md

Numirea Domnicăi Manole, anulată de coaliția PSRM-Șor, dar decizia NU are efect juridic; „Socialiștii sunt inadecvați” / DOC

UPDATE 12:52 // Parlmentul a votat un proiect de hotărâre privind anularea parțială a hotărârii Parlamentului din 16 august 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. Documentul însă nu are efect juridic, iar Domnica Manole își păstrează funcția.

Mai exact, proiectul „anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale”.

„Au fost încălcate mai multe norme de drept. Domnica Manole a fost numită cu încălcarea criteriului juridic de înaltă competență profesională”, a declarat socialistul Vasile Bolea care a prezentat proiectul.

Proiectul de hotărâre a fost înregistrat astăzi în Parlament, dar deja a primit avizul Comisiei Juridice și a fost introdus pe agenda de astăzi a legislativului.

„Ce s-a întâmplat în toți acești ani? Ce revelație ați avut. Numirea deja și-a produs efecte, nu ne mai putem întoarce”, a comentat liderul „Pro Moldova”, Adrian Candu.

„Aceste proiect nu este cu iz politic, este un document pur juridic. Este un act administrativ favorabil ilegal. Este o procedură administrativă clasică pe care trebuie să-o urmăm în Parlament. Este vorba de restabilirea ordinii de drept în această privință și doar atât. Va produce efecte pe viitor, deoarece actul nu a fost consumat”, a explicat Bolea.

„Prin această hotărâre a fost numit și judecătorul Vladimir Țurcan. Vedem că această procedură e aplicată doar în privința doamne Manole.. Numirea lui Țurcan a avut la bază aceeași procedură. De ce aveți aceste standarde duble?”, l-a întrebat pe Bolea deputatul Nicolae Ciubuc.

„Noi azi venim cu această inițiativă. Dacă vreți să vă inspirați, puteți veni cu altă inițiativă”, a fost răspunsul lui Vasile Bolea.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că acest proiect nu va avea niciun efect juridic, iar scopul mesajului este să transmită ideea precum că Domnica Manole nu ar mai fi judecător al Curții Constituționale.

„Încă o dovadă clară că socialiștii sunt inadecvați și, prin ceea ce fac, au ieșit din albia constituționalității și a legalității. Potrivit planului criminal, aparența de legalitate urmează a fi conferită prin contestarea fictivă a respectivei hotărâri a Parlamentului. Evident că este o prostie. Or Constituția și legislația spun clar cum se retrage mandatul unui judecător al Curții Constituționale. Doar prin hotărârea Curții Constituționale. Nicidecum prin hotărârea Parlamentului”, a spus Litvinenco.

deciziedecizie
deciziedecizie
deciziedecizie
deciziedecizie
deciziedecizie

Noutăţile partenerilor

comentarii: