image
Sursa foto: Getty Images

Programul optimilor la CM 2018. Franţa - Argentina, Uruguay - Portugalia şi Anglia - Columbia sunt capetele de afiş

Grupele CM 2018 s-au terminat, iar în acest moment ştim toate cele opt optimi de finală de la turneul final. Cel mai aşteptat meci va fi, fără îndoială, confruntarea din Franţa şi Argentina. Dar şi Uruguay - Portugalia sau Anglia - Columbia sunt meciuri de cinci stele, care îi vor ţine în priză pe iubitorii fotbalului de pretutindeni.

S-a tras linie asupra grupelor CM 2018, unele extrem de interesante, cu destule rezultate neaşteptate. Marea surpriză a fost reprezentată, fără îndoială, de eliminarea Germaniei, campioana mondială fiind în faţa unei contra-performanţe istorice: e pentru prima oară când nu trece de grupe, la Mondial. Nemţii au mai fost eliminaţi în prima fază a competiţiei în 1938, când nu existau grupe.

Japonia, calificată pe criteriul fair-play

Situaţie incredibilă în grupa H, acolo unde am asistat la o premieră istorică: o echipă a mers mai departe în baza criteriului fair-play.

Japonia avea nevoie de un rezultat de egalitate care i-ar fi adus calificarea, şi a adoptat o atitudine prudentă, care putea să o coste. În plus, selecţionerul asiaticilor a decis să odihnească mai mult de jumătate de echipă, operând 6 schimbări, punându-şi toate speranţele în Columbia.

Pasenţa a ieşit, iar Japonia şi Senegal au terminat cu câte 4 puncte şi golaveraj 4-4, cele două echipe remizând în meciul direct, 2-2. Reprezentativa asiatică a terminat însă grupa pe locul 2, iar cea africană, pe poziţia a treia, configuraţia grupei fiind decisă de clasamentul fair play. În caz de egalitate de puncte primul criteriu de departajare este golaverajul, iar apoi dacă egalitatea persistă se ia în considerare numărul mai mare de goluri marcate. Următoarele criterii de departajare sunt rezultatele directe, poziţia în clasamentul fair play (în funcţie de cartonaşele galbene şi roşii primite), iar ultimul criteriu este tragerea la sorţi. Japonia a primit patru cartonaşe galbene la acest turneu, faţă de cele şase cartonaşe galbene primite de Senegal.

Anglia şi Belgia, mai interesate de locul secund?

Când s-au tras la sorţi grupele, toţi aşteptau cu nerăbdare confruntarea Anglia - Belgia, una care putea fi oricând un sfert de finală sau chiar o semifinală la CM. Totuşi, spectacolul nu a fost cel aşteptat, ambele formaţii fiind calificate şi părând să nu le displacă locul doi. Asta pentru că poziţia secundă le-ar fi oferit un culoar mult mai favorabil, evitând jumătatea cu Franţa, Argentina şi Brazilia.

Cele două formaţii s-au întâlnit la Kaliningrad, însă senzaţia lăsată de cei doi antrenori a fost că niciunul nu a fost cu adevărat interesat de o clasare pe prima poziţie. Acest lucru s-a putut vedea din felul în care au arătat echipele de start, din care au lipsit cei mai buni jucători, inclusiv actualul golgheter al Cupei Mondiale, Harry Kane. În cele din urmă, Belgia s-a impus graţie unui gol de generic al lui Januzaj şi, chiar dacă în optimi are un adversar slab, Japonia, e pe jumătatea cu Brazilia, Argentina şi Franţa.

Iată mai jos partidele din optimi şi programul acestora:

Franţa - Argentina (sâmbătă, ora 17:00)

Uruguay - Portugalia (sâmbătă, ora 21:00)

Spania - Rusia (duminică, ora 17:00)

Croaţia - Danemarca (duminică, ora 21:00)

Brazilia - Mexic (luni, ora 17:00)

Belgia - Japonia (luni, ora 21:00)

Suedia - Elveţia (marţi, ora 17:00)

Anglia - Columbia (marţi, ora 21:00)

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: