image
Sursa foto: tass.ru

Profesorii ruși, reticenţi la vaccinul lui Putin

Vaccinul Sputnik-V, promovat de Vladimir Putin, nu prezintă încredere în rândul profesorilor şi medicilor, care ar trebui să fie printre prmii angajaţi imunizaţi cu noul vaccin. Aceştia se tem să nu devină nişte cobai umani, transmite CNN.

Vaccinul Sputnik-V, aprobat de Vladimir Putin pe 11 august, este privit cu reticenţă de angajaţii din sistemul medical şi cel al educaţiei. Autoritățile din Rusia au ales profesorii și medicii ca angajaţi cheie care să se vaccineze cu Sputnik-V, chiar înainte de finalizarea fazelor 3, care sunt esenţiale. Acest lucru a produs îngrijorare în rândul acestor angajaţi, care nu sunt convinşi de declaraţiile preşedintelui Putin privind eficacitatea vaccinului şi se tem să nu devină nişte cobai umani.

Şcolile din Rusia s-au redeschis la 1 septembrie, iar ziua deschiderii anului şcolar a coincis cu ziua în care ţara a depăşit un milion de cazuri de coronavirus. Profesorii ar fi trebuit să fie printre primii vaccinaţi cu Sputnik-V, însă puţini au acceptat să se vaccineze.

De altfel, un sondaj realizat pe 3.000 de medici a arătat că mai mult de jumătate din medicii ruși nu au încredere în vaccinul anti-Covid. Un sindicat al profesorilor ruși, „Uchitel”, a lansat o petiție online prin care solicita membrilor să respingă vaccinul din motive de siguranță și își exprimă îngrijorarea că vaccinarea, în prezent voluntară, nu ar trebui făcută obligatorie decât dacă studiile clinice sunt complete.

Yuri Varlamov, profesor la Moscova și membru al sindicatului, a declarat că nu vrea să se vaccineze, deoarece nu crede că vaccinul este sigur acum. „Înainte de sfârșitul studiilor, nu pot face acest lucru obligatoriu. Dar știu că în unele școli și organisme de stat, oamenii vorbesc despre statutul obligatoriu al acestui vaccin până la sfârșitul acestui an”, a spus Varlamov.

Marina Balouyeva, copreședinte al sindicatului „Uchitel”, a declarat că o petiție împotriva vaccinării obligatorii pentru profesori este mai mult o măsură de precauție. „Calitatea vaccinurilor interne este mai proastă decât cea a vaccinurilor străine. Vaccinul a fost creat în mare viteză, ceea ce deja ridică îngrijorări. A fost creat în grabă”, spune Marina Balouyeva.

În ciuda promisiunilor autorităților că administrarea vaccinului va fi voluntară, Balouyeva a spus că se teme că lucrurile ar putea fi diferite în realitate, așa cum se întâmplă adesea în instituțiile de stat din Rusia. Balouyeva a dat exemplu vaccinul antigripal sezonier, care nu este obligatoriu pentru angajaţii educaționali ruși, însă unele şcoli îl solicită angajaţilor.

Medicul Anastasia Vasilyeva, devenit militant și aliat al liderului opoziției ruse Alexey Navalnâi, afirmă că efortul țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice de la Kremlin, care dorește să descrie Rusia ca o forță științifică globală.

Aproape jumătate dintre ruşi au îndoieli cu privire la vaccin Un medic chirurg de la un spital din nord-estul Moscovei şi-a exprimat îngrijorările cu privire la vaccinul Sputnik-V. Colegii imunologi i-au transmis medicului chirurg să nu utilizeze vaccinul. Acesta a precizat că nu știe când va fi administrat vaccinul la spitalul său, însă foarte puțini dintre colegii săi vor avea curajul să-l refuze. Dar nu doar medicii și profesorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noul vaccin anti-COVID. Sondajele arată că aproximativ jumătate dintre cetățenii ruși au îndoieli cu privire la vaccin, potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobyanin. El a adăugat că acum două luni cifra era de aproape 90%. Sobyanin a dezvăluit că a fost vaccinat cu Sputnik-V. Acesta a făcut anunţul la doar câteva momente după ce Rusia și-a publicat datele din studiile clinice de fază 1 și faza 2 în jurnalul medical The Lancet, care sugerează că vaccinul rus are un profil de siguranță bun și nu a produs efecte secundare adverse grave.

Noutăţile partenerilor

comentarii: