image
Sursa foto: foto simbol

Oamenii din Olănești sunt alertați de creșterea apei în râul Nistru; Autoritățile susțin că situația este sub control

Situație critică la Olănești, Ștefan Vodă în legătură cu ridicarea nivelului apei în râul Nistru, care deși în partea de sus a Nistrului a încetat să crească, în partea de jos continuă să se ridice. Cel puțin asta ne-au spus unii locuitori care ne-au trimis un mesaj în care se arată alertați că în unele locuri a mai rămas doar 10 cm și apa ar putea ieși din albie. Totodată oamenii spun că digul a fost avariat în urma inundațiilor din 2008 și de atunci nu a mai fost reparat. De cealaltă parte, primarul localității Iurie Ostafii, afirmă că situația este sub control.

Zinaida Arpente din Olănești ne informează că digul plin ochi cu apă se află la vreo cinci metri de casa ei. Măsoară apa și dimineața și seara. „Ieri mai rămăseseră 13 cm, azi au rămas doar 10 cm. Stau cu frică. Chiar și atunci când nivelul apei la Tighina încetează să crească, la noi continuă să se ridice încă două zile”, ne spune femeia.

În beci apa i s-a ridicat deja de un metru. „Vine pe sub pământ. Ne e teamă și din cauză că la noi digul nu a fost reparat din 2008. Atunci însă în urma inundațiilor, după ce apa s-a retras, s-a desprins o porțiune de câțiva metri din malul lui. Dorim ca autoritățile să intervină să întărească digul, ca dacă se rupe va avea de suferit peste un sfert de gospodării din satul nostru”, ne spune femeia.

Solicitat de Jurnal.md, primarul localității Iurie Ostafii susține că temerile oamenilor ar fi neîntemeiate. „Am cumpărat saci de la Chișinău, am discutat cu oamenii din sat. Monitorizăm situația non-stop. Chiar acum vin de acolo. În caz de ceva vor interveni bărbații de pe fiecare stradă. La cel mai jos nivel al digului, mai e o rezervă de 60 – 1m din înălțimea lui”, a spus primarul.

Acesta confirmă că digul nu a fost întărit pe parcursul ultimilor 12 ani. „Situația la noi e ca în toată Moldova și, evident, este nevoie ca el să fie consilidat”, spune Iurie Ostafii.

Amintim că luni, președintele Igor Dodon a declarat după întâlnirea cu premierul Ion Chicu, că digurile de protecție din RM nu au fost întărite pe parcursul ultimilor 12 ani. Potrivit lui, au fost date indicații ca în regim de urgență să fie evaluată situația referitor la diguri pentru a fi prevăzuți bani în buget pentru consolidarea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: