image
Sursa foto: tribuna.md

Igor Munteanu: Regimul de la Tiraspol consideră că actualul Guvern de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor sale

„Liderii de la Tiraspol consideră că actualul Guvern de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor sale, astfel încât această evaluare îi face siguri că pot obține aproape orice prin șantaj.”

Astfel explică deputatul Plaformei DA Igor Munteanu retorica agresivă a autorităților de la Tiraspol care au anunțat că vor introduce, începând cu 24 ianuarie, interdicții la circulația automobilelor înmatriculate în Republica Moldova.

„În acest fel, 1politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM, creând certe amenințări de securitate națională și pentru cetățenii RM. Promisiunea telefonică a președintelui Igor Dodon de a anula o lege a RM de dragul satisfacerii unor pretenții separatiste nu e doar o acțiune neconstituțională, dar și o probă de imoralitate față de obiectivul cheie de a reintegra raioanele de peste Nistru în câmpul constituțional, economic, social și de securitate al RM”, a comentat Igor Munteanu.

În opinia deputatului, autoritățile RM au obligația de a respinge acreditarea unor elemente de statalitate în beneficiul regimului separatist, citind cu atenția Hotărârea Curții Constituționale, care califică regiunea transnistreană drept „teritoriu ocupat”.

Totodată, Igor Munteanu afirmă că situația legată de numerele de înmatriculare ilustrează ca o hârtie de turnesol cum lucrează lobiștii transnistreni (exetrni și interni) în raport cu autoritățile RM: ”ei crează iluzia rezolvării unei probleme cu mijloace minore, după care crează o problemă și mai mare, care umbrește pe prima, controlând agenda”.

„E timpul ca RM să se înzestreze cu o politică de stat credibilă cu privire la prioritățile statului în procesul de reintegrare teritorială și de reglementare a conflictului transnistrean. E timpul să fie revăzute obiectivele politicii RM de facilitare a accesului businessului transnistrean la piața UE, obișnuind agenții economici privați cu obligația achitării taxelor în bugetul RM pentru o parte din activitățile înregistrate prin vămile RM. E timpul să oprim practica imorală de a susține regimul secesionist prin contracte de achiziționare a energiei electrice de la CT ”Kuciurgan”, semnate în condiții dubioase, negociate în interesul unor oligarhi de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Igor Munteanu.

Deputatul Platformei DA a adăugat că autoritățile RM trebue să nu mai admită scutirea de accize a unor bunuri cu dublă destinație pentru Tiraspol, elimiând preferințele și gratuitățile de care se bucură compania Sheriff, principalul beneficiar al separatismului transnistrean.

De asemenea, trebuie reluate acțiunile externe de solicitare a retragerii complete a efectivelor militare rusești din RM, împreună cu munițile, tehnica de luptă și rețelele lor adiacente, dar și să fie limitate acțiunile și circulația unor personaje odioase din Transnisria, care au comis abuzuri sancționate de codul penal al RM, dar și de convenții internaționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: