image
Sursa foto: cnet.com

„Afacerea” achizițiilor la Parlament: Tabletele pentru deputați au fost deja procurate, acum mai bine o lună // DOC

După ce ieri Jurnal.md a dezvăluit intenția Parlamentului de a procura tablete și echipament tehnic în valoare de peste 2 milioane de lei, fapt ce a bulversat opinia publică, astăzi constatăm că tabletele au fost deja procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice.

Agenția pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) susține că, potrivit informației de pe pagina web a Agenției Achiziții Publice, Secretariatul Parlamentului a procurat deja în luna decembrie a anului trecut 110 tablete de model HP Elite x2 G4, în valoare de 2,7 milioane de lei.

Contractul de achiziții apare ca fiind semnat la 12.12.2019, iar termenul de livrare a tabletelor era până la 25.12.2019. Câștigător a fost desemnat agentul economic „Fors-Computer” SRL. Contractul semnat a fost valabil doar până la 31.12.2019.

achiziții tableteachiziții tablete

„Care ar fi motivele lansării, la 16.01.2020, a unei noi proceduri de achiziții pentru 110 tablete, dacă cele 110 tablete ar fi trebuit deja să ajungă la beneficiar? Este oare vorba despre alte 110 tablete? Specificațiile tehnice solicitate de Secretariatul Parlamentului în ambele proceduri par să fie identice”, se întreabă cei de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER).

AGERAGER

Responsabilul de achiziții din cadrul Parlamentului a refuzat să ne ofere un răspuns

„Putem presupune că agentul economic care a câștigat contractul nu a livrat bunurile în termenul stabilit de AC, astfel Autoritatea Contractată a decis să repete procedură, însă trebuie să aflăm, cel puțin, dacă au penalizat cumva Operatorul Economic pentru nerespectarea obligațiilor”, ne spune Maria Covalciuc, membră AGER.

Contactat de Jurnal.md, responsabilul de achiziții din cadrul secretariatului Parlamentului, Valentin Beglița, ne-a spus că toate informațiile le putem afla prin intermediul serviciului de presă al legislativului, refuzând categoric să ne spună dacă au fost deja procurate tabletele în luna decembrie, conform contractului, și dacă noua procedură de achiziție e una și aceeași.

În caz că operatorul economic nu a livrat produsele, înseamnă că nici acel agent economic declarat câștigător, nici Secretariatul Parlamentului nu sunt deloc responsabili în ce privește planificarea unei achiziții și, respectiv, respectarea obligațiilor contractuale. „Pare a fi o procedura tare aranjată”, susține AGER.

Am încercat să aflăm mai multe detalii la serviciul de presă al Legislativului, dar nu ne-a răspuns nimeni la telefon. La scurt timp, pe site-ul Parlamentului a fost plasat un comunicat de presă referitor la procurarea tabletelor, în care se specifică doar faptul că acestea sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-parlament, în particular a e-votului.

„Tabletele vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile. Motivul este obligativitatea de a asigura securitatea, confidențialitatea și integritatea sistemului de e-vot. Cerințele tehnice sunt elaborate în comun cu dezvoltatorul proiectului e-parlament, respectiv caietul de sarcini include parametrii recomandați pentru funcționarea, stabilitatea și securitatea sistemului”, se arată în comunicat.

Carolina Chirilescu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: