image
Sursa foto: poză simbol

Produsele alcoolice energizante vor fi interzise prin lege în Republica Moldova

Deputații au susținut, în prima lectură, modificările la cadrul normativ în domeniul fabricării și circulației produselor alcoolice.

Documentul prevede completarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice cu noțiunea ”băutură alcoolică energizantă”. Iar printr-o altă modificare se propune interzicerea fabricării și circulației acesteia.

Conform proiectului de lege, ”băutura alcoolică energizantă” reprezintă producția alcoolică destinată consumului uman la fabricarea căreia în calitate de materie primă este utilizată cofeina sau alte substanțe tonifiante.

Potrivit autorilor, un grup de deputați ai fracțiunii PAS, în prezent această categorie de produse nu este reglementată în legislația națională, iar impactul negativ demonstrat al băuturilor energizante cu conținut de alcool impune interzicerea fabricării și circulației acestor produse.

„Produsul este destinat, din păcate, în primul rând tinerilor și are impact negativ asupra sănătății lor. Totodată, documentul nu va afecta agenții economici, or Republica Moldova nu este țară producătoare, ci țară importatoare”, a menționat unul din autori, Alexandr Trubca.

Proiectul a fost susținut cu votul a 75 de deputați și urmează a fi votat în lectura a doua.

comentarii: