Membrii cabinetului de miniștri, precum și aparatul premierului, împreună cu Ion Chicu, au mers în această dimineață la un laborator privat din capitală, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens.

Potrivit consilierului prim-ministrului, Vitalie Dragancea, decizia de a merge la un laborator privat a fost luată pentru a nu împovăra laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Consilierul mai spune că testele au fost achitate din propriul buzunar, că nimeni din echipa Guvernului nu prezintă simtome, dar că s-a luat decizia în scop de precauție.

De cealaltă parte, săptămâna trecută Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican, după ce a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat.

În referința juristului Ministerului Sănătății, Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru, care a contestat demiterea sa, se spune că fostul director al Spitalului Clinic Republican a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

Potrivit documentului semnat de Șveț, singurul laborator virusulogic din Republica Moldova acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății este laboratorul virusulogic al Agenției Naționale Sănătate Publică, iar Anatol Ciubotaru a organizat testarea a șase angajați ai săi la laboratorul privat Invitro Diagnostics, care a constatat că patru dintre ei sunt infectați cu Covid-19, scrie anticorupție.md.

Reprezentantul MSMPS l-a mai acuzat pe fostul șef al SCR că nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat, nu a anunțat persoanele infectate, nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital sau asigurarea tratamentului.

„Reclamantul A. Ciubotaru prin inacțiunile sale a expus unui risc real lucrătorii medicali menționați, a creat în mod neîntemeiat un focar de infecție în cadrul instituției vizate, precum și a pus sub risc activitatea de acordare a asistenței medicale de către instituția medico-sanitară publică SCR, în mod special a activității medicale de combatere a infecției coronavirus”, se arată în referința juristului Șveț.

În cererea de chemare în judecată semnată de Anatol Ciubotaru se arată că acesta a organizat testarea celor șase angajați la data de 23 martie, la solicitarea lor, după ce un medic reanimatolog a acuzat febră și dureri de cap. A doua zi, la ora 6 dimineață, Anatol Ciubotaru a primit un mesaj de la medicul de la Invitro Diagnostics, precum că patru angajați au rezultat pozitiv la Covid-19 și că a anunțat despre aceasta ANSP. Peste 13 minute, Ciubotaru a mai primit un mesaj de la medicul laboratorului privat, în care se arăta că ANSP a recomandat informarea și izolarea medicilor infectați, și că urmează să ia legătura cu directorul ANSP.

Anatol Ciubotaru a explicat că a decis să apeleze la un laborator privat pentru a obține un rezultat mai rapid și a le oferi medicilor o șansă în plus pentru recuperare.