image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Duble standarde: Chicu și miniștrii au făcut teste de COVID-19 la privat, deși șeful SCR a fost dat afară din aceeași cauză

După ce fostul șef al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis din funcție pentru că a organizat testarea mai multor angajați un laborator privat, astăzi întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, în frunte cu Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19 la un laborator privat din Chișinău.

Membrii cabinetului de miniștri, precum și aparatul premierului, împreună cu Ion Chicu, au mers în această dimineață la un laborator privat din capitală, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens.

Potrivit consilierului prim-ministrului, Vitalie Dragancea, decizia de a merge la un laborator privat a fost luată pentru a nu împovăra laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Consilierul mai spune că testele au fost achitate din propriul buzunar, că nimeni din echipa Guvernului nu prezintă simtome, dar că s-a luat decizia în scop de precauție.

De cealaltă parte, săptămâna trecută Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican, după ce a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat.

În referința juristului Ministerului Sănătății, Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru, care a contestat demiterea sa, se spune că fostul director al Spitalului Clinic Republican a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

Potrivit documentului semnat de Șveț, singurul laborator virusulogic din Republica Moldova acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății este laboratorul virusulogic al Agenției Naționale Sănătate Publică, iar Anatol Ciubotaru a organizat testarea a șase angajați ai săi la laboratorul privat Invitro Diagnostics, care a constatat că patru dintre ei sunt infectați cu Covid-19, scrie anticorupție.md.

Reprezentantul MSMPS l-a mai acuzat pe fostul șef al SCR că nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat, nu a anunțat persoanele infectate, nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital sau asigurarea tratamentului.

„Reclamantul A. Ciubotaru prin inacțiunile sale a expus unui risc real lucrătorii medicali menționați, a creat în mod neîntemeiat un focar de infecție în cadrul instituției vizate, precum și a pus sub risc activitatea de acordare a asistenței medicale de către instituția medico-sanitară publică SCR, în mod special a activității medicale de combatere a infecției coronavirus”, se arată în referința juristului Șveț.

În cererea de chemare în judecată semnată de Anatol Ciubotaru se arată că acesta a organizat testarea celor șase angajați la data de 23 martie, la solicitarea lor, după ce un medic reanimatolog a acuzat febră și dureri de cap. A doua zi, la ora 6 dimineață, Anatol Ciubotaru a primit un mesaj de la medicul de la Invitro Diagnostics, precum că patru angajați au rezultat pozitiv la Covid-19 și că a anunțat despre aceasta ANSP. Peste 13 minute, Ciubotaru a mai primit un mesaj de la medicul laboratorului privat, în care se arăta că ANSP a recomandat informarea și izolarea medicilor infectați, și că urmează să ia legătura cu directorul ANSP.

Anatol Ciubotaru a explicat că a decis să apeleze la un laborator privat pentru a obține un rezultat mai rapid și a le oferi medicilor o șansă în plus pentru recuperare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: