image
Sursa foto: Jurnal.md

CEALALTĂ BASARABIE // Povestea unei artiste de circ, spusă din Canada

Ala Ilescu locuiește de mai bine de un deceniu în Montreal, însă până a emigra a lucrat la circul din Chișinău, alături de tatăl și sora ei mai mică. La 13 ani a pășit pentru prima dată pe scena de la circ, fiind asistenta tatălui ei, iar la 14 ani era deja angajată cu acte în regulă. La 17 ani a ieșit pe scenă cu primul ei număr de jonglerie, iar la 20 de ani a avut primul său turneu. Se întâmpla în Coreea de Sud.

În 2003, timp de jumătate de an, a lucrat și pe un vas de croazieră, având posibilitatea să vadă majoritatea țărilor din Europa. Însă în 2007 artista de circ a emigrat în Canada, țară în care și-a întemeiat o familie frumoasă și și-a descoperit două pasiuni: cea pentru bijuterii vintage și cea pentru pictură.

Primul salariu l-a primit la 14 ani

De 13 ani, artista de circ Ala Ilescu locuiește în Montreal. Până a pleca din țară, a avut o viață plină de spectacole și turnee. S-a născut la Chișinău, într-o familie de circari. Tatăl ei a fost profesor de circ și este artist la circul din Chișinău. Cum toată copilăria ei era legată de tot ce înseamnă repetiții și spectacole, își aduce aminte și astăzi cum, mică fiind, încerca și ea să facă trucuri pentru a ieși pe scenă. Așa s-a întâmplat că la vârsta de 13 ani a început să practice și ea această meserie, iar la 14 ani a fost angajată oficial la circul din Chișinău și a primit primul ei salariu.

Jurnal.mdJurnal.md

„Cunoșteam toată lumea de la repetiții, iar cum tata făcea număr de monociclu, voiam să eu să-l urmez. A durat ceva timp până am scos un număr de jonglerie, tot alături de tata. Cred că aveam 17 ani. Am exersat vreo trei ani până am putut să ieșim cu el în spectacole. Sora mea, care este cu 10 ani mai mică ca mine, a lucrat și ea în circ, alături de noi. Se întâmpla când eu aveam 17 ani, iar ea 7 ani. La vârsta de 9 ani a început să primească primul ei salariu”, își începe povestea Ala Ilescu.

Jurnal.mdJurnal.md

„Circul nostru, o temă de corupție”

Tatălui ei îi zice Boris Ilescu și este unicul din familie care a mai rămas să lucreze în circ.

„Circul nostru este o temă delicată de corupție. Țin minte că le-au dat bani de care s-au cumpărat materiale de construcție. Însă toate au dispărut, iar directorul de circ de pe atunci și-a construit casă din acele materiale, ca mai apoi să moară. Este o temă delicată”, susține artista de circ.

Managerul familiei

A studiat la colegiu limba și literatura română, iar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău a învățat de manager de cultură.

Așa a ajuns să fie managerul familiei, având grijă de spectacole și turnee.

Despre copilăria ei, povestește ca aceasta a fost ca o monedă, cu două părți: cea frumoasă când avea spectacole și muzică live, dar și cea din timpul repetițiilor, când o dureau toate încheieturile. „Însă energia pe care o luam din timpul spectacolelor compensa totul”, adaugă ea.

A avut spectacole și în Siria

Pentru prima dată a călătorit pe când avea 20 de ani, se întâmpla în Coreea de Sud. Jongla și era asistenta tatălui ei, și mai făcea un număr de magie.

„Îmi aduc aminte că trebuia să îmbin studiile cu circul, iar seara, când ajungeam acasă, eram obosită rău. A fost o perioadă de sacrificiu până mi-am terminat studiile. Mai apoi am făcut doar circ și am putut să călătoresc oriunde în lume, unde nu oricine putea să ajungă, cum ar fi în Siria.

Am lucrat alături de tata și pe un vas de croazieră, se întâmpla în 2003. Țin minte că făceam opriri în fiecare țară a Europei. Jumătate de an eram pe vapor, apoi reveneam acasă și plecam în turnee fie prin Moldova, fie prin România ori Rusia. Eram peste tot”, ne povestește Ala Ilescu.

De 13 ani în Canada

În 2007, când a decis să emigreze în Canada, a renunțat la viața de circar. Chiar dacă nu și-a dorit acest lucru, căutându-și un job pe domeniu, lucru care nu i-a reușit. Circul a fost pentru ea dragoste la prima vedere și niciodată nu a avut vreun moment în care și-a zis că vrea să renunțe.

„Și acum, de când nu fac circ, mă consider artist de circ pentru că această profesie rămâne în sânge”, adaugă basarabeanca noastră.

Odată ajunsă în Montreal, a început să aibă ore de circ cu copiii de la o școală de acolo, însă cum lucra în regim part-time, cu banii câștigați nu putea să-și plătească chiria. Atunci a fost momentul când a renunțat de a mai profesa meseria de circar.

Este agent imobiliar

Mai întâi de toate a activat în calitate de operator la o telefonie mobilă, după care a urmat studii în urma cărora a putut să lucreze în calitate de agent imobiliar.

Între timp și-a cunoscut soțul, și-a întemeiat o familie și a născut doi băieți.

„M-am acomodat din prima pentru că eram obișnuită cu țările străine și călătoriile. Eram deschisă la toate naționalitățile și la toate limbile, și cred că de asta mi-a fost mai ușor să mă adaptez.

Am avut multe momente și mai am, când sunt nostalgică după vremurile circului. Îmi este dor de acele timpuri. Circul a fost a doua acasă, nu e o profesie, e un mod de viață”, ne mai povestește artista de circ.

„Să trăiești din circ, acasă, nu ai cum”

Întrebată cât câștigă un circar și dacă-i ajunge să ducă o viață fără de griji, Ala Ilescu ne-a răspuns că atunci când pleca în turnee, era plătită în dolari ori euro, iar când se întorcea în Moldova, îi ajungea să trăiască din banii câștigați. „Însă să trăiești din circ, acasă, nu ai cum”, precizează ea.

Jurnal.mdJurnal.md

Acum, după 13 ani de când a renunțat la ceea ce știe ea să facă cel mai bine, deseori le povestește celor doi băieți ai săi de 7 și respectiv 8 ani, despre momentele frumoase pe care le-a avut la circ.

„Au fost și părinții mei la noi în vizită, iar tata i-a pus să facă și acrobatică, și jonglerie. Din prima seară ziceai că la noi a venit circul. Tata era obișnuit cu elevii săi, iar când și-a văzut nepoții, am observat că era important pentru el ca să-i învețe câte ceva”, spune basarabeanca.

Jurnal.mdJurnal.md

În casa ei se comunică doar în limba franceză, iar dacă vorbește în română, atunci băieții săi știu că mama lor s-a enervat.

Ultima dată a fost în Moldova în 2008, iar copiii și soțul ei – niciodată. Le povestește destul de des despre țara ei de baștină și vrea ca în viitorul apropiat să o cunoască.

Jurnal.mdJurnal.md

Despre pasiunea pentru bijuterii și pictură

De mică, Ala Ilescu era pasionată de bijuteriile din argint și aur, iar acum colecționează și vinde bijuterii vintage. Susține că aceasta este doar o pasiune deoarece din banii pe care-i câștigă nu ai cum să trăiești.

Jurnal.mdJurnal.md

„Tot ce fac astăzi e legat de trecutul meu. De exemplu, când eram în circ, singurică îmi coseam costumele”, adaugă ea.

Jurnal.mdJurnal.md

Acum un an, artista de circ a început să picteze. Spune că trebuia să-și manifeste undeva creativitatea ce nutrea în ea așa că a ales să picteze portrete. A ajuns la 20 de lucrări și le-a plasat pe un site de vânzare a tablourilor.

Jurnal.mdJurnal.md

Chiar dacă a avut expoziții comune cu mai mulți pictori, Ala Ilescu își dorește propria expoziție, dar să-și deschidă și o școală de circari.

Jurnal.mdJurnal.md

„Jobul meu primordial este cel de mamă, iar mai apoi urmează pasiunea pentru bijuterii și pictură. În afară de circ, nu știu ce aș putea să fac. Poate îmi voi deschide o școală de circari, însă atunci când copiii vor fi mai mari. E un vis legat de viitor”, își încheie povestea basarabeanca din Montreal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: