„Ochii bionici sunt consideraţi un lucru din filmele SF, însă în prezent sunt mai aproape să-i creăm cu ajutorul unei imprimante 3D”, a declarat Michael McAlpine, coautor al studiului din cadrul Universităţii din MInnesota, notează Descoperă.

Conform Science Daily, cercetătorii au început prin crearea unei hemisfere din sticlă. Cu ajutorul unei imprimante 3D speciale au început prin realizarea unei baze din cerneală cu particule de argint. Cerneala a rămas în aceeaşi poziţie şi s-a uscat uniform pe suprafaţa curbată. Apoi cercetătorii au utilizat materiale polimerice semiconductoare pentru a imprima fotodiode ce transformă lumina în electricitate. Întegul proces se realizează într-o oră.

„Mai avem un drum lung de parcurs până la printarea electronicelor, dar semiconductorii noştri imprimaţi 3D reprezintă potenţialul acestor dispozitive”, a declarat McAlpine.

McAlpine şi echipa sa sunt cunoscuţi pentru combinarea imprimării 3D, a biologiei şi electronicelor în aceaşi platformă. În urmă cu câţiva ani, echipa a reuşit să imprime o „ureche bionică”. Din acel moment au continuat să creeeze organe artificiale pentru practici chirurgicale sau materiale electronice ce pot fi utilizate ca „piele bionică”.