image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

În Moldova dispar ciobanii și văcarii

Păstoritul, o veche îndeletnicire pe meleagurile noastre, dispare ireversibil. A fi cioban sau văcar nu mai este actual. În unele localități, oamenii nu mai găsesc cui să-i dea un ban ca să aibă grijă de cireadă sau de turmă. Mulți țărani își scot singuri vitele la pășune, cu rândul. Alții au început sacrificarea animalelor, pentru că nu are cine să le supravegheze. Sunt și dintre cei, care pun în priză așa-zisul ”Păstor electric”.

De câțiva ani, în satul Ștefănești, raionul Căușeni, nimeni nu vrea să pască oile sau vacile. Sătenii gospodari fac acest lucru cu rândul. De voie, de nevoie.

Oamenii spun că de vină ar fi ajutoarele sociale, care vin mult prea simplu în buzunarul celor fără un loc de muncă.

Nicolae Spoială are o fermă de vaci în satul Șolcani, raionul Soroca. Cea mai gravă problemă pe care o întâmpină este lipsa brațelor de muncă. „În zilele noastre este un lux că găsești un văcar”, spune fermierul. Bărbatul a găsit însă o soluție.

Nadejda are 32 de ani și ocazional merge să pască vacile. Pentru o zi de muncă este remunerată cu 200 de lei, bani care nu-i ajung decât pentru produse alimentare. Femeia spune că este o muncă grea si este nevoie de multă responsabilitate.

Potrivit Biroului Național de Statistică, mediul urban este afectat de șomaj mai mult decât cel rural. În același timp, printre bărbați sunt mai mulți șomeri decât printre femei. Astfel, aproape 22 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care se află la ora actuală în șomaj, 65,4% sunt persoane din mediul urban, iar 56,7% din numărul total îl constituie bărbații. Biroului Național de Statistică spune că rata șomajului la nivel de țară a înregistrat, în al doilea trimestru al anului, valoarea de 2,4%.

comentarii: