image
Sursa foto: captură video

Ion Sturza, la Jurnal TV: Alexandr Stoianoglo NU a fost procurorul preferat de Dodon

Fostul premier Ion Sturza susține că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu ar fi fost nici pe departe dorit în această funcție de președintele Igor Dodon, care s-ar fi văzut obligat, însă, să-l accepte la sugestia partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și sub presiunea evenimentelor.

Ion Sturza, care a fost invitat în emisiunea „Cabinetul din Umbră”, afirmă că numirea lui Stoianoglo a fost rezultatul unei înțelegeri, pe care Dodon a trebuit s-o accepte fără să vrea.

„Când s-au întâmplat lucrurile cu demisia Guvernului Sandu, bineînțeles că occidentalii au fost profund dezamăgiți și alarmați și au dat semnale că ei nu sunt gata să susțină în orice condiții pe Dodon și noul Guvern. Atunci, oamenii care aveau o legătură mai informală din anturajul lui Dodon cu occidentalii au încercat să creioneze o relație cu ei. Occidentalii le-au spus că pentru a da un semnal că vor să facă ceva, trebuie să facă în așa fel ca Stoianoglo să ajungă în fruntea Procuraturii Generale”, a declarat Ion Sturza la Jurnal TV.

El spune că îl cunoaște bine pe Alexandr Stoianoglo, care ar fi dat dovada unui caracter independent.

„El a abandonat Procuratura atunci când Plahotniuc a încercat să-l facă un procuror la curtea lui, eu știu de discuția pe care a avut-o dumnealui cu Plahotniuc și i-a spus că merge, cu condiții. Peste cinci minute s-a încheiat discuția și el a ieșit nu numai din biroul lui Plahotniuc, dar și din vizorul Partidului Democrat. După aceea, el a fost cel care a interacționat cu instituțiile internaționale, cu experții, în reforma sistemului judiciar în Republica Moldova”, potrivit fostului premier.

Acesta mai consideră că, în prezent, președintele Dodon este foarte vulnerabil, fiind suspectat ca agent de influență a Federației Ruse și de finanțare externă a PSRM.

„El a nimerit într-o capcană de responsabilitate totală a ceea ce se întâmplă. El nu are anvergura intelectuală și organizatorică a lui Voronin sau chiar a lui Plahotniuc ca să gestioneze de unul singur toată țara aceasta. El nu va fi capabil de unul singur să gestioneze toată țara aceasta. El este foarte vulnerabil”, a conchis fostul premier.

Emisiunea integral o puteți vedea aici:

Noutăţile partenerilor

comentarii: