image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră: Examenele de Bacalaureat din acest an au fost ANULATE

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire în învățământul general, sesiunea de examene 2020, propusă de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege prin care examenele de bacalaureat din acest an se anulează.

Astfel, Guvernul a stabilit:

Eliberarea certificatului de studii gimnaziale pentru elevii care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci).

Eliberarea diplomei de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci).

Decizia vine după ce astăzi, ceva mai devreme, ministrul Educației, Igor Șarov, anunțase decizia Ministerului privind examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, în contextul situației epidemiologice urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

Din păcate, nu ne putem asuma încă faptul că virusul este în descreștere și că vom reveni la viața normală pe care am avut-o. Suntem cu toții îngrijorați de soarta școlii în general și de soarta examenelor pentru absolvenți. Situația excepțională cere și soluții excepționale, iar responsabilitatea guvernării țării te obligă să iei măsuri pe care nu ți le-ai dori. Încercăm să ne preocupăm de sănătatea copiilor fără însă a renunța la standardele de integritate incluse în sistemul de învățământ în ultimii ani. Decizia noastră nu a fost luată ușor, am cântărit fiecare aspect, am analizat fiecare situație în parte și acestea sunt propunerile pe care noi le facem societății cu convingerea că este cea mai potrivită în situația actuală. MECC este cel mai preocupat de desfășurarea examenului de bacalaureat. În RM valoarea diplomei de BAC reprezintă trecerea la un nivel educațional mai înalt, cel universitar. În 2020 vorbim despre 17.459 de candidați la BAC”, a menționat Igor Șarov.

Noutăţile partenerilor

comentarii: