image
Sursa foto: jurnal.md

Chiar și compensate, facturile la gaz vor fi mai mari decât anul trecut

Sistemul informațional de înregistrare online pentru a beneficia de compensații la gaze naturale în perioada rece a anului este aproape gata. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV. El a atras însă atenția că facturile, chiar și compensate, vor fi mai mari decât anul trecut, așa că oamenii trebuie să se pregătească să facă economii.

Marcel Spatari a declarat că vor exista patru categorii de vulnerabilitate energetică și una de ”non-vulnerabilitate”, în care se vor încadra cei cu venituri mari, care nu vor avea nevoie de compensații.

”Vom lansa la începutul lunii octombrie un sistem informațional, în care îndemn de pe acum toate gospodăriile să se înregistreze. Vom colecta informații strict necesare pentru încadrarea în categorie de vulnerabilitate. Nimic mai mult. Nu este un formular foarte complicat. E un formular care pe hârtie ia o pagină și jumătate. Sisitemul informațional este în proces de programare acum, este în versiune beta. Lucrăm cu asistenții sociali și cu bibliotecarii care vor asista persoanele care n-au computer sau nu se pot înregistra singure. Completarea formularului se face pentra ca noi să vedem cât la sută din veniturile gospodăriei se duce pe energie și, după acest criteriu, familiile vor fi încadrate în categorii”,

a declarat Marcel Spatari în cadrul emisiunii.

Oficialul a precizat că și în cazul energiei electrice, dacă tariful va crește substanțial, Guvernul poate interveni și va acorda compensații direct în factură, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu facturile la gaz și energia termică.

Întrebat de moderatorul emisunii, în ce categorie de vulnerabilitate se va încadra o familie cu doi copii și cu un venit lunar total de 25 de mii de lei, Marcel Spatari a răspuns că ”probabil se va încadra în categoria de vulnerabilitate ridicată”, adică a doua categorie, prima categorie de vulnerabilitate fiind ”foarte ridicată”.

Totuși, ministrul a atars atenția că nu poate fi compensat ”la infinit” consumul de gaze naturale. Altfel spus, cetățenii oricum vor trebui să economisească, pentru că va fi compensat doar un anumit volum de gaze consumat. Potrivit lui Marcel Spatari, acum se fac calculele la Guvern privind limita volumului de gaze compensat, dar ”probabil că acest volum nu va fi cu mult mai mare decât nivelul de 150 de metri cubi”.

Oficialul a adăugat că Guvernul își propune să compenseze facturile cetățenilor din categoria cea mai ridicată de vulnerabilitate energetică la un nivel comparabil cu anul trecut. ”Probabil va fi o mică creștere în factură pentru această categorie”, a punctat Spatari.

”Nu poate să fie același preț ca anul trecut, pentru că este normal ca lumea să resimtă un pic din creștere... Acum, trebuie și oamenii să-și raționalizeze un pic consumul. Dacă noi o să compensăm până la prețuri absolut identice cu anul trecut, unii se vor simți foarte relaxați și vor sta cu geamurile deschise iarna”, a explicat Marcel Spatari.

Urmăriți declarațiile aici:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: