„Este un caz extrem de grav care demonstrează rezistența la schimbare a sistemului profund corupt și criminal, controlat până nu demult de Plahotniuc. MAI a intrat prin mijloace specifice de investigație în posesia scrisorii oficiale de la autoritățile elvețiene privind intenția de transmitere spontană a informației către autoritățile competente ale RM emisă a Procuratura 3 a cantonului Zürich cu privire la Plahotniuc Vladimir și alții. Potrivit Departamentului Federal de Justiție și Poliție al Elveției, autoritățile RM urmau să confirme permiterea în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene a primirii informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani, termenul limită pentru aceasta fiind 21 iunie 2019”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit ministrului de Interne, scrisoarea din Elveția a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului general Eduard Harunjen la Procuratura Anticorupție procurorului Adriana Bețișor.

„Documentul a fost însă tăinuit de către aceștia în vederea obstrucționării oricăror anchete penale împotriva lui Plahotniuc. Amintesc că despre aceasta am comunicat în denunțul împotriva lui Harunjen, adresat la CSP, dar membrii consiliului l-au ignorat.”, a menționat Andrei Năstase.

În context, ministrul de Interne a solicitat demararea unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale, precum și inițierea anchetei penale privind uzurparea puterii în stat.