image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

SIS dă asigurări că nu transmite informații FSB-ului despre luptătorii moldoveni din Ucraina

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) infirmă declarațiile lui Arslan Safarmatov, precum că instituția ar fi transmis serviciilor speciale rusești lista moldovenilor care luptă în prezent pentru Ucraina, în războiul declanșat de Moscova în țara vecină.

În răspunsul Centrului comunicare și relații publice al SIS la solicitarea portalului Jurnal.md de a comenta declarațiile luptătorului moldovean se arată următoarele:

„Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova a examinat solicitarea Dvs. cu privire declarațiile făcute de către Arslan Safarmatov și vă aducem la cunoștință că instituția nu a transmis informații despre cetățenii R. Moldova, care eventual ar participa la războiul din Ucraina, altor serviciilor speciale, inclusiv FSB-ului”.

Niciun răspuns despre anunțarea în căutare a lui Safarmatov

În schimb, în această scrisoare, nu se vorbește nimic despre presupusa anunțare în căutare a lui Arslan Safarmatov de către SIS, despre care acesta a anunțat inclusiv pe rețelele de socializare. Menționăm că Jurnal.md a solicitat serviciilor speciale de la Chișinău să se pronunțe și în această privință.

Amintim că, pe 16 iulie, fostul polițist în brigada „Fulger”, veteranul de război Arslan Safarmatov, care astăzi luptă în calitate de voluntar în Legiunea Internațională a Ucrainei, a declarat pentru Jurnal.md că, după ce a fost rănit la Severodeonețk pe 3 iunie, aflându-se la Kiev, colaboratori ai Serviciului de Securitate ucrainean l-au informat că în tabăra rușilor a fost depistată o listă cu moldovenii care luptă de partea Ucrainei.

„Ne-au spus că datele noastre au ajuns la FSB. Era o listă întreagă cu datele noastre exacte: nume, anul nașterii, numărul pașaportului, câți copii am, cum îi cheamă ș.a.m.d. Cine ar fi putut să le obțină și să le transmită la Moscova? Cei de la Kiev ne-au spus că numai cineva de la SIS”, remarca Safarmatov.

Poliția de Frontieră deocamdată tace

Totodată, veteranul de război relata că atunci când trece hotarul R. Moldova este reținut ore în șir de către vameșii și polițiștii de frontieră moldoveni. Aceștia, sublinia el, îi permit trecerea doar după ce primesc acordul cuiva, cu care discută la telefon. Luptătorul a recunoscut că unul dintre polițiștii de frontieră i-ar fi șoptit la ureche că este anunțat în căutare de SIS.

Jurnal.md a solicitat informații în această privință și de la Poliția de Frontieră a R. Moldova. Rosian Vasiloi, șeful acestei instituții, a refuzat să ne răspundă și ne-a sugerat să ne adresăm Serviciului de presă. Specificăm că deocamdată nu am primit niciun răspuns la această scrisoare.

comentarii: