image
Sursa foto: jurnal.md

Anchete pe bandă rulantă la SPPS: Protecția lui Gațcan, combustibil „din partea casei”, locuințe închiriate în scop personal

Astăzi Serviciului de Protecție și Pază de Stat sărbătorește cea de-a 29-a aniversare de la crearea instituției. Cu această ocazie SPPS-ul anunță demararea mai multor anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.

Instituția anunță că în prezent, sunt desfășurate anchete pe următoarele fapte:

1. Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).

2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

3.Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

7. Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).

8. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

Actualmente în cadrul SPPS sunt investigate și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora.

Cu un mesaj de felicitare a venit și președintele RM Maia Sandu care a menționat că speră ca anchetele demarate să aibă o finalitate.

Am participat astăzi la evenimentele dedicate Zilei profesionale a Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care coincid cu cea de-a 29-a aniversare de la crearea instituției. I-am felicitat pe angajații SPPS pentru meseria aleasă - una care cere curaj, pregătire serioasă și multă dedicație, le-am mulțumit pentru premiile și medaliile pe care le aduc de la diferite concursuri sportive internaționale și le-am urat să persevereze în plan profesional.

Cunosc despre faptul că la SPPS se desfășoară o serie de anchete de serviciu cu privire la mai multe acțiuni abuzive. Sper ca aceste anchete să aibă o finalitate, așa încât SPPS-ul să devină o instituție care își îndeplinește cu demnitate misiunea, iar ofițerii Serviciului să fie mândri de profesia lor, să fie priviți cu respect și încredere”, se arată în mesaj.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: